Hygieia: godin of personificatie? Lezing door drs. Mark Beumer

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De Griekse godin Hygieia heeft van oorsprong weinig mythologie. In de loop der eeuwen is haar familie gegroeid en haar betekenis veranderd. Drs. Mark Beumer onderzocht de veranderende status van Hygieia en vertelt hierover in deze lezing.

In de Griekse godsdienst wordt Hygieia veelal als godin van gezondheid beschreven. Omdat zij weinig mythologie heeft, is op een gegeven moment Asklepios, de Griekse god van geneeskunde aan haar als vader verbonden. Dit heeft voor een soort medische familie van goddelijke personen gezorgd.

Hygieia is ook een epitheton van de godin Athena als beschermster van de gezondheid van de Atheners. In moderne literatuur vanaf circa 1900 komen echter steeds vaker andere termen dan godin voor. Personifcatie, abstractie en allegorie worden voor Hygieia gebruikt, terwijl daar geen argumentatie voor gegeven wordt. Welke status heeft zij nu eigenlijk en waar moet je dan naar kijken?

Drs. Mark Beumer heeft onderzoek gedaan naar Hygieia. Hij analyseerde de antieke bronnen en moderne literatuur, maar ook materiële cultuur zoals tempels, munten en inscripties om een zo breed mogelijk beeld van de godin te krijgen. Deelde zij tempels met andere godheden? Wanneer en waar is haar cultus ontstaan en op welke duidingsniveaus kan zij worden ingebed?

Hygieia heeft voor het moderne woord hygiëne gezorgd en de staf van Asklepios siert nog altijd menig apotheek. Bovendien mag wel gezegd worden dat gezondheid nog steeds het meest waardevolle goed is van de mens. Zoals de antieke mens zich tot zijn heilgoden wendde, zo roept men nog steeds God aan wanneer gewone behandeling niet meer helpt.

Prijs

Deze lezing is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Datum

donderdag 14 september 2017 vanaf 20:00

Prijs

Gratis

Locatie

Gymnasium Apeldoorn, zalencentrum Kastanjelaan 7316BN, Apeldoorn Nederland