Human Rights: What’s Your Argument? Deel 1: Maatschappelijke ruimte onder druk In samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) en het Breed Mensenrechten Overleg (BMO)

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De maatschappelijke ruimte van mensenrechten- verdedigers wordt steeds meer ingeperkt. Waar komt dit vandaan en wat is eraan te doen?
Rajanish Kakade, The Associated Press

De maatschappelijke ruimte van mensenrechten- verdedigers wordt steeds meer ingeperkt. Dit lijkt een wereldwijde trend. Waar komt dit vandaan en wat is eraan te doen? In hoeverre is de anti-terrorismewetgeving die in de jaren na 9/11 is aangenomen hier van invloed op geweest? Een debatavond met o.a. Kees van Baar en Lia van Broekhoven. Moderator: Petra Stienen.

Sinds 11 september 2001, tijdens deze bijeenkomst precies dertien jaar geleden, zijn in veel landen anti-terrorismemaatregelen genomen. Wetgeving werd aangepast om ‘terrorisme’ te voorkomen. Zo werd het in sommige landen mogelijk om verdachten zonder vorm van proces op te sluiten, uitingen die aan terrorisme zouden kunnen bijdragen te verbieden en alle andere vormen van verzet tegen de overheid te onderdrukken. ‘Terrorisme’ is een vaag begrip en brengt hierdoor gemakkelijk de mensenrechten van groepen en individuen in gevaar. Overheden kunnen ‘lastige’ burgers gemakkelijk de mond snoeren. Ook mensenrechtenverdedigers en maatschappelijke organisaties, die vaak misstanden door autoriteiten aan de kaak stellen, zijn hier het slachtoffer van.

Tijdens deze eerste debatavond in een serie van drie zal deze problematiek geduid worden door drie experts: Kees van Baar, de nieuwe Nederlandse Mensenrechtenambassadeur (onder voorbehoud), Lia van Broekhoven, directeur van Human Security Collective (HSC) en een internationale mensenrechtenactivist (naam nader bekend te maken). Zij reflecteren daarbij ook, bij wijze van introductie van deze reeks Human Rights: What’s your argument?, op de wereldwijde trend van de afnemende bewegingsruimte voor mensenrechtenverdedigers. Moderator: Petra Stienen.

Kees van Baar is sinds deze zomer de Nederlandse Mensenrechtenambassadeur. Dit betekent dat hij contacten onderhoudt met het Nederlandse maatschappelijk middenveld, maar ook reizen maakt om het gesprek aan te gaan over de bevordering van de mensenrechten. Hiervoor was hij de eerste Nederlandse ambassadeur in Zuid-Sudan. In dat kader was hij afgelopen januari te gast bij De Wereld Draait Door.

Lia van Broekhoven is directeur van Human Security Collective (HSC): Lia werkte onder andere als onderzoeker en beleidsadviseur voor Cordaid en andere organisaties over de hele wereld. Sinds januari 2013 is zij directeur van HSC, dat een ‘hub’ is voor een netwerk van meer dan 50 maatschappelijke organisaties wereldwijd. Een van de belangrijkste doelstellingen van HSC is om anti-terrorismemaatregelen om te vormen tot maatregelen die de ruimte voor maatschappelijke organisaties juist vergroten.

DEBATREEKS | Human Rights: What’s Your Argument?

In een gezamenlijk initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ), het Breed Mensenrechten Overleg (BMO) en SPUI25 wordt een serie van drie debatavonden over het thema mensenrechten georganiseerd. In september, oktober en november 2014 gaan activisten, politici en academici uit Nederland en verschillende regio’s in de wereld met elkaar in gesprek. Dit jaar is het thema van deze bijeenkomsten de hedendaagse repressie van mensenrechtenverdedigers.

Wereldwijd staan mensenrechtenverdedigers en –organisaties in toenemende mate onder druk. Deze trend is opvallend. Landen die voortgang boekten op het gebied van democratie en mensenrechten, staan nu stil of doen zelfs een flinke stap terug. Human Rights: What’s Your Argument? zoekt uit waarom.

Deel 1 van deze reeks fungeert als introductie en kijkt naar de gevolgen van 9/11. Bijeenkomst twee (9 oktober) en drie (13 november) nemen de situatie in specifieke regio’s onder de loep.

Petra Stienen, publiciste en voormalig mensenrechtendiplomate, zal de drie avonden modereren.

Inschrijving

  • Voor deze lezing kunt u zich inschrijven via de website

Datum

donderdag 13 november 2014 van 20:00 tot 22:00
donderdag 9 oktober 2014 van 20:00 tot 22:00
donderdag 11 september 2014 van 20:00 tot 22:00
Toon alle data

Organisatie