Hortus by Night-lezing: zintuigen Lezing door Arend Wakker

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wist je dat planten ook kunnen communiceren? Tijdens deze lezing van Arend Wakker ontdek je allerlei verborgen eigenschappen van planten.

Al eeuwenlang tonen onderzoeken aan dat planten reageren op hun omgeving, iets wat getuigt van zintuigen en, nog complexer, een vermogen om te reageren. Moeten planten niet gezien worden als actief bewegende en sturende organismen? Door boeken van onder andere Peter Wohlleben zijn mensen geconfronteerd met allerlei ‘verborgen’ eigenschappen van planten en met de kennis dat planten onverwacht goed kunnen communiceren met elkaar en met hun omgeving. Maar om te kunnen communiceren moeten planten over zintuigen beschikken.

Darwin stelde al proefondervindelijk vast dat planten inderdaad zintuigen hebben. Toch zijn planten voor veel mensen vooral passieve organismen die saai en onaangedaan hun tijd uitzitten. In deze lezing wordt in gegaan op de vraag wat zintuigen eigenlijk zijn en waar die in een plant zouden kunnen zitten. En hoe de verschillende werelden van zwaartekracht, licht, geur, tijd en ruimte door planten waargenomen kunnen worden.

Hortus Botanicus Amsterdam, Hortus Botanicus Amsterdam

Zintuigen zijn onlosmakelijk met gedrag verbonden, soms is dit gedrag eenvoudig mechanisch zoals de beweging van stuifmeeldraden in een Salvia, maar vaak is dit gedrag bijzonder complex zoals de groeibeweging van een wortelpunt. Als voorbeeld zullen we zien hoe een boom zichzelf opbouwt zonder architect. Elke vormverandering van een boom wordt steeds lokaal bepaald met hulp van lokale zintuigen. Op deze wijze gaan we planten en bomen zien als actief bewegende en sturende organismen. Arend Wakker, bioloog en rondleider in de Hortus Amsterdam en Leiden, toont een nieuwe dimensie in het kijken naar planten.

Prijs

Deze lezing kost € 10,- en je dient in bezit te zijn van een geldig entreebewijs voor Hortus by Night

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

vrijdag 3 januari 2020 van 20:00 tot 21:00

Prijs

€ 15,50

Locatie

Plantage Middenlaan 2a 1018 DD, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 625 90 21