Over liefde, hoop en wanhoop
Hope Frozen vertelt het verhaal van baby Einz. Na haar dood besluiten haar ouders haar in te vriezen, in de hoop hun dochter ooit weer tot leven te kunnen wekken. Een mooi verhaal over liefde, hoop en wanhoop.
Al eeuwenlang tonen onderzoeken aan dat planten reageren op hun omgeving, iets wat getuigt van zintuigen en, nog complexer, een vermogen om te reageren. Moeten planten niet gezien w orden als actief bewegende en sturende organismen? Door boeken van onder andere Peter Wohlleben zijn mensen geconfronteerd met allerlei ‘verborgen’ eigenschappen van planten en met de kennis dat planten onverwacht goed kunnen communiceren met elkaar en met hun omgeving. Maar om te kunnen communiceren moeten planten over zintuigen beschikken.
Darwin stelde al proefondervindelijk vast dat planten inderdaad zintuigen hebben. Toch zijn planten voor veel mensen vooral passieve organismen die saai en onaangedaan hun tijd uitzitten. In deze lezing wordt in gegaan op de vraag wat zintuigen eigenlijk zijn en waar die in een plant zouden kunnen zitten. En hoe de verschillende werelden van zwaartekracht, licht, geur, tijd en ruimte door planten waargenomen kunnen worden.
Zintuigen zijn onlosmakelijk met gedrag verbonden, soms is dit gedrag eenvoudig mechanisch zoals de beweging van stuifmeeldraden in een Salvia, maar vaak is dit gedrag bijzonder complex zoals de groeibeweging van een wortelpunt. Als voorbeeld zullen we zien hoe een boom zichzelf opbouwt zonder architect. Elke vormverandering van een boom wordt steeds lokaal bepaald met hulp van lokale zintuigen. Op deze wijze gaan we planten en bomen zien als actief bewegende en sturende organismen. Arend Wakker, bioloog en rondleider in de Hortus Amsterdam en Leiden, toont een nieuwe dimensie in het kijken naar planten.
Deze lezing kost € 10,- en je dient in bezit te zijn van een geldig entreebewijs voor Hortus by Night
Kaarten zijn te koop via de website
Hope Frozen vertelt het verhaal van baby Einz. Na haar dood besluiten haar ouders haar in te vriezen, in de hoop hun dochter ooit weer tot leven te kunnen wekken. Een mooi verhaal over liefde, hoop en wanhoop.
De natuur krijgt de laatste jaren steeds meer te verduren. Het Nederlands Instituut voor Ecologie onderzoekt hoe soorten en systemen hiermee omgaan. NEMO Kennislink nam een kijkje.
Plantenetende aaltjes in de bodem scheiden feromonen af om met elkaar en hun omgeving te communiceren. Amerikaanse onderzoekers denken dat deze feromonen kunnen worden ingezet om het afweersysteem van planten te versterken, en daarmee de landbouw te verduurzamen.