Honderd jaar 'Pallieter' Lezing door prof. dr. Jos Wilmots.

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Lezing ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de omstreden roman _Pallieter_ van Felix Timmermans.

Over Felix Timmermans (1886 – 1947) en zijn meest gelezen roman Pallieter (1916) – in meer dan veertig talen vertaald – is in de loop der tijd veel te doen geweest. Het boek is zowel de hemel in geprezen als verguisd. In Nederland is het door de Kerk ooit verboden, wat er aanleiding toe gaf er een gekuiste versie van te laten verschijnen. Later heeft de Kerk de auteur weer in de armen gesloten.

Bij enig opzoekwerk lijkt er aan de secundaire literatuur over de schrijver en zijn eerste echte boek geen eind te komen. Herdenkingen als die van vijftig jaar Pallieter, vijftig jaar overlijden van de auteur en de honderdste verjaardag van zijn geboorte, hebben ook in geschrifte allerlei beschouwingen en al dan niet nieuwe inzichten opgeleverd, onder meer over de Rembrandtprijs die hem in 1942 door de Universiteit van Hamburg was toegekend, en de gevolgen daarvan. Tien Vlaamse gemeenten en zes Nederlandse hebben bijvoorbeeld een Felix Timmermanslaan of -straat.

Dit alles voor zover mogelijk ter zijde latend, wil prof. dr. Jos Wilmots de roman opnieuw met u lezen, zodat u zelf antwoorden vindt op inhoudelijke vragen als “Was Pallieter een ‘groene jongen’ avant la lettre en een verre voorloper van GAJA-stichter Vandenbosch?”, “Hoe is het gesteld met zijn religieus bewustzijn en praktijk?”, “Wat met zijn liefdeleven?” et cetera. Ook gaat Wilots dieper in op het taalgebruik en de schrijfstijl.

Prof. dr. Jos Wilmots is emeritus gewoon hoogleraar van de Universiteit Hasselt, destijds Limburgs Universitair Centrum.

Inschrijven

Voor deze lezing is inschrijven verplicht via de website.

Datum

maandag 9 mei 2016 van 14:00 tot 17:00