Holland van vóór de graven Lezing

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens deze lezing vertelt Henk van der Velde over de donkere Vroege Middeleeuwen. Dit is een mysterieuze periode waarin veel gebeurde, onder andere de val van het Romeinse Rijk en de vestiging van de Vikingen in Holland.

De Vroege Middeleeuwen stonden vroeger bekend als een donkere tijd waarover weinig bekend was door gebrek aan schriftelijke bronnen. Archeologisch onderzoek maakte veel duidelijk over de bewoning gedurende die tijd. Zo werd het Hollands duingebied druk bewoond en dreven bewoners van de Rijndelta handel met alle delen van Noordwest-Europa. Tegen het eind van de Vroege Middeleeuwen vestigden ook de Vikingen zich in Holland.

De archeologie van het vroegmiddeleeuwse Holland is erg mysterieus. Alle kennis uit de oudheid was verloren gegaan. Henk van der Velde vertelt over deze periode, waarin veel gebeurde: de val van het Romeinse Rijk, de ontwikkeling van Holland en de aanzet voor het latere graafschap Holland. De bijzondere archeologische vindplaatsen in het kustgebied maken dit ook tot een van de meest fascinerende periodes in de Middeleeuwen.

Over de spreker

Henk van der Velde is hoofd archeologie bij ADC ArcheoProjecten. Hij promoveerde op de bewoningsgeschiedenis van Oost-Nederland en heeft bijzondere opgravingen uitgevoerd in het Nederlandse kustgebied. Hij specialiseerde zich in de Romeinse tijd en de Vroege Middeleeuwen.

Tickets

Kaarten voor deze activiteit zijn te koop via de website.

Datum

donderdag 18 januari 2018 van 20:00 tot 22:00

Prijs

€ 10,00

Locatie

Huis van Hilde Westerplein 6 1901NA, Castricum Nederland

Contact

+31 (0)235 14 32 47