Hoe werkt een stoommachine? Kindercolleges voorjaar 2018

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In drie lezingen in het Nederlands Stoommachinemuseum leer je hoe de pompen en stoommachines van het stoomgemaal jarenlang de polders droog hielden. Stook vuur en ontdek hoe de stoommachine werkt.

Nergens anders vind je zo veel nog werkende stoommachines bij elkaar als in het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Ben jij benieuwd waarom de stoommachine niet in Nederland is uitgevonden? Waar het regenwater blijft? En wat de overeenkomst tussen de stoomketel en de snelkookpan is? Je hoort en ziet het allemaal tijdens deze drie MuseumJeugdUniversiteit-colleges, gegeven door deskundige van het Stoommachinemuseum en oud-leraar Hans Walrecht.

Colleges

Waarom is de stoommachine niet in Nederland uitgevonden?
25 februari 2018
In de 17e eeuw was Nederland het techniekland bij uitstek. Zelfs de Engelsen leerden veel van wat de Nederlanders deden. Toch is de stoommachine niet in Nederland uitgevonden. Hoe kan dat toch? Leer waarom hij wel in Engeland is uitgevonden en wat de gevolgen waren voor de industrie en hoe Nederland uiteindelijk ook in de wereld van stoom stapte.

Waar blijft het regenwater?
22 april 2018
Voordat de mens dit liet verdwijnen, lag het land in de Vier Noorder Koggen drie meter hoger. Dit stuk land werd een polder die lager lag dan de Zuiderzee. Regenwater zorgde door dit hoogteverschil voor natte voeten en bedorven oogsten. Windmolens brachten een oplossing, maar waarom heeft men in 1869 voor dat regenwater dan tóch een stoomgemaal gebouwd?

Wat is de overeenkomst tussen de stoomketel en de snelkookpan?
24 juni 2018
Wat heeft een snelkookpan te maken met een stoomketel? Je komt in dit college veel te weten over de stoomketel die de energie levert, over het werk van een stoker en natuurlijk over de stoommachine. En weet je dat mensen vandaag de dag nog steeds stoom gebruiken? Als afsluiter van dit college kun je een miniatuur stoommachine bedienen.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €15,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 24 juni 2018 vanaf 14:00
zondag 22 april 2018 vanaf 14:00
zondag 25 februari 2018 vanaf 14:00
Toon alle data

Prijs

€ 15,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Nederlands Stoommachinemuseum Oosterdijk 4 1671HJ, Medemblik Nederland

Contact

+31 (0)22 754 47 32