Hoe veranderen jouw hersenen? Demonstratie

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Zie tijdens deze demonstratie zelf hoe hersenverbindingen veranderen en hoe ook jouw brein aan het eind van de dag anders is.

Tijdens deze demonstratie zie je hoe hersenverbindingen veranderen. Dit zie je via de hersenen van muizen. Door bij muizen hersenplakjes te maken kun je live de hersenverbindingen zien. Met deze ‘plakjes’ kunnen wetenschappers onderzoeken hoe hersenverbindingen ontstaan of verwijderen. Dit helpt hen om hersenen van kinderen beter te begrijpen om er achter te komen wat waarom sommige hersenen zonder problemen veranderen en waarom het bij andere hersenen mis gaat.

Ruben van Vliet via Universiteit Utrecht

De hersenen staan nooit stil. Hersencellen maken steeds nieuwe verbindingen, veranderen verbindingen en ruimen oude verbindingen op. Dit doen onze hersenen om zich aan te passen zodat je zo goed mogelijk kan reageren op jouw omgeving. De hersenen van een baby groeien heel erg hard en veranderen snel. Soms gaat het maken of veranderen van hersenverbindingen bij een baby niet helemaal goed waardoor de hersenen op latere leeftijd anders werken. Dat lijkt bij sommige kinderen met autisme het geval.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Weekend van de Wetenschap 2019

Ga op 5 en 6 oktober backstage bij bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten, musea, sterrenwachten en ziekenhuizen om live wetenschap en technologie te beleven. Iedereen van jong tot oud krijgt de unieke kans de wereld van wetenschap en technologie te beleven. Doe mee met unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn!

Datum

zondag 6 oktober 2019 van 11:00 tot 16:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Victor J. Koningsbergergebouw Budapestlaan 4a-b 3584 CD, Utrecht Nederland

Contact