Hoe overleef ik ... Mars? Colleges voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In drie lezingen in Kunsthal KAdE leer je alles over de reis naar Mars en het overleven op de rode planeet.

In Kunsthal KAdE is vanaf september 2019 de tentoonstelling One Way Ticket to Mars te zien. Speciaal bij deze tentoonstelling organiseert de Kunsthal drie colleges waarin je samen met experts ontdekt of het mogelijk is om de reis naar Mars te maken. Hoe weerbarstig zijn de condities van de nieuw te ontdekken planeet? Is wonen op Mars een angstaanjagend idee of juist een prikkelende gedachte? Waarom willen mensen eigenlijk naar Mars en is het leven of ‘overleven’ op deze planeet?

Colleges

Hoe overleef ik… de ruimtereis naar Mars?
29 september 2019
Oké, dus jij wilt naar Mars. Maar weet je wel waar je aan begint? Een reis naar Mars is wel even wat anders dan een lange autorit naar de camping in Frankrijk. Het begint al met de raketlancering. Daarna ben je acht maanden onderweg in een klein ruimteschip, met gevaar voor eigen leven. En dan moet je ook nog veilig landen. Wat komt er allemaal kijken bij een ruimtereis naar Mars en hoe gevaarlijk is het eigenlijk? In dit eerste college vertelt wetenschapsjournalist Govert Schilling je er alles over.

Hoe overleef ik… wonen op Mars?
27 oktober 2019
Wonen op Mars is voor veel mensen een droom. Maar is het eigenlijk wel zo’n goed idee? Veel dingen die op Aarde vanzelfsprekend zijn, zoals ademhalen en eten, zijn op Mars gigantische uitdagingen. Aan de andere kant kunnen mensen op Mars veel nieuwe wetenschappelijke kennis verzamelen. In deze lezing vertelt Mars-kenner Arjen Boosman van de Universiteit Utrecht waarom mensen graag naar Mars willen, hoe het komt dat omstandigheden en het klimaat op Mars zo anders zijn dan op de aarde, en waarom leven op Mars voor aards leven zo ongelooflijk zwaar zal zijn.

Hoe overleef ik… Mars überhaupt?
24 november 2019
Mars is een fascinerende planeet en eigenlijk de enige plek in het zonnestelsel met een redelijke kans dat de mens zich daar zou kunnen vestigen. Maar dit zal zeker niet zonder gevaar zijn. De atmosfeer van Mars is heel dun en heeft geen zuurstof. Mars heeft ook een te klein magnetisch veld om straling en deeltjes vanuit de ruimte af te buigen. Dit college doet een boekje open over heden, verleden en toekomst van de verkenning van Mars. Was er ooit leven op Mars? Is er nog steeds leven op Mars? En wanneer staat de eerste mens op Mars? Allemaal vragen waarop je het antwoord gaat zoeken met ruimtevaartdeskundige Erik Laan.

Inschrijven

Voor deze collegereeks is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €15,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit najaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 24 november 2019 van 13:00 tot 14:00
zondag 27 oktober 2019 van 13:00 tot 14:00
zondag 29 september 2019 van 13:00 tot 14:00
Toon alle data

Prijs

€ 15,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Kunsthal KAdE Eemplein 77 3812 EA, Amersfoort Nederland

Contact

+31 (0)33 422 50 30

Organisatie