Hoe bouw je een hond? De evolutie van onze huisdieren in een tijdmachine

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Bioloog en historicus Lee Dugatkin vertelt in deze studium generale over een experiment waarbij 15.000 jaar evolutie versneld is.

Diep verstopt in Siberië lopen vierbenige, zachte wezentjes rond met kwispelende staartjes en hangoortjes. Ze zijn zo vriendelijk en tam als een schoothond. Maar ondanks deze overeenkomsten zijn dit geen honden: het zijn vossen en ze zijn het resultaat van een verbazingwekkend experiment waarbij 15.000 jaar evolutie is versneld. Bioloog en historicus Lee Dugatkin spreekt op maandag 10 december over de wetenschap, de politiek en het avontuur achter dit experiment.

Voor zover we weten heeft de evolutie van de wolf tot schoothond zo’n 15.000 jaar in beslag genomen. De afgelopen zestig jaar heeft een team van toegewijde wetenschappers zich – onder bizarre omstandigheden tijdens de Siberische winters – beziggehouden met het domesticeren van zilvervossen om de evolutie van de hond in het echt na te bootsen. Het resultaat: puppy-achtige vosjes met flapperende oortjes, vlekjes en kwispelstaartjes. De vossen zijn gefokt door te selecteren op tamheid en met elke nieuwe generatie raakten ze meer geïnteresseerd in de mens. In How to Tame a Fox neemt Lee Dugatkin het publiek mee in het fascinerende proces van dit onderzoek. Wat leren we door dit project over onze huisdieren?

Over de spreker

Lee Dugatkin is hoogleraar en universitair onderzoeker in de Biologie aan de Universiteit van Louisville. Hij is gedragsecoloog en wetenschapshistoricus. Lee is gastspreker geweest op meer dan 100 universiteiten over de hele wereld en is auteur van een groot aantal artikelen over evolutie en gedrag. Hij schrijft regelmatig voor Scientific American, Psychology Today en New Scientist. Hij is de auteur van meerdere boeken, waaronder het recente How to Tame a Fox (and Build a Dog) dat hij samen met Lyudmila Trut, hoofdonderzoeker van het experiment, heeft geschreven.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels

Prijs

Regulier € 4,-
Studenten Gratis
Studium Generale Kortingspas € 2,-

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

maandag 10 december 2018 van 20:00 tot 21:30

Prijs

€ 4,00

Locatie

Academy Building Broerstraat 5 9712CP, Groningen Nederland

Contact

+31 (0)50 363 54 63