Het was maar een grapje Lezing Studium Generale

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wat betekent het als iemand zegt dat iets ‘maar een grapje’ was? Prof. dr. Giselinde Kuipers laat aan de hand van voorbeelden zien hoe humor werkt.

Wanneer verhoudingen op scherp staan zit je met een grap snel in de verkeerde hoek, zeker wanneer het om minderheden gaat. In elk grapje zit een kern van waarheid, zegt men. Wat betekent het als iemand zegt dat iets ‘maar een grapje’ was? En maakt het uit wie de grap maakt?

Cultureel socioloog prof. dr. Giselinde Kuipers (UvA) doet onderzoek naar humor. Aan de hand van actuele en beroemde historische voorbeelden laat zij zien wat de werking van humor is. Van de Pepe the Frog-meme tot de kleedkamerhumor van Voetbal Inside of de grappen van Lubach: wat is het effect van ironie, parodie of satire?

Photocase, David-W- via Studium Generale Utrecht

17 miljoen mensen

Dit is de laatste van acht lezingen in de serie 17 miljoen mensen. Hoe, waarom en óf we ons met anderen verbinden verandert voortdurend. Politiek, geschiedenis en cultuur, maar ook economie, biologie en psychologie, spelen daarin een cruciale rol. In deze serie onderzoeken we hoe individu en collectief zich in de 21e eeuw tot elkaar verhouden en welke verhalen daarover de ronde doen. Was het vroeger echt beter? Is een wij-gevoel nodig om sociaal en solidair te zijn? En zet je daarmee anderen automatisch buitenspel?

Datum

woensdag 24 oktober 2018 van 20:00 tot 21:30

Prijs

Gratis

Locatie

Academiegebouw, aula Domplein 29 3512JE, Utrecht Nederland

Contact