Het ontwerp van radiotelescopen Lezing door Gerbert Lagerweij

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens deze lezing door Gerbert Lagerweij leer je over de veelvoud van technische facetten omtrent paraboolantennes en telescopen voor verschillende applicaties.

Nadat vorige maand overal in de media het eerste beeld van een zwart gat werd gepubliceerd, staat radioastronomie momenteel in de belangstelling. Vertex Antennentechnik (VA) uit Duisburg heeft een significante bijdrage geleverd aan het ontstaan van dit eerste beeld, omdat 5 van de 8 telescopen van het Event Horizon Telescope (EHT) zijn uitgerust met radiotelescopen die ontwikkeld, gefabriceerd en gebouwd werden door VA. Er is sindsdien veel interesse te bespeuren omtrent het thema radioastronomie en in radiotelescopen in het bijzonder.

Doordat natuurwetenschappers en astronomen voortdurend nieuwe eisen stellen aan de nauwkeurigheid van telescopen, wordt er op dit gebied continu aan ontwikkeling en prestatieverbetering gedaan. Op dit moment is VA alweer 2 jaar onderweg om uiteindelijk in 2021 twee nieuwe sub-millimeter radiotelescopen te bouwen op een 5600 meter hoge berg in de Chileense Atacama. Eén van deze telescopen zal observaties mogelijk maken in een nieuw spectrum met frequentiebereik van boven de 1 THz.

Over de spreker

Gerbert Lagerweij stond op 12 jarige leeftijd voor de radiotelescoop in Dwingeloo en raakte ter plekke geïnteresseerd in paraboolantennes en radiotelescopen. Hij studeerde telecommunicatie aan de HTS in Hilversum met specialisatie in antennes en microgolven.

Sinds 1995 heeft Gerbert verschillende leidinggevende functies bekleed bij Vertex Antennentechnik GmbH en is aldaar sinds 5 jaar directeur sales/marketing.

Prijs

Regulier € 5,-
Leden van Triangulum, Thales, Astra Alteria en KNVWS-Arnhem Gratis

Datum

donderdag 16 mei 2019 vanaf 18:30

Prijs

€ 5,00

Locatie

Het HART Jolinkweg 2 7211DM, Eefde Nederland

Contact

+31 (0)5 75 49 22 89