Het Modellenmagazijn Vaste tentoonstelling

Voor iedereen
De vaste tentoonstelling het Modellenmagazijn toont een unieke collectie van modeltreinen met achter elk model een verhaal.

Je maakt in het magazijn kennis met de mensen achter de modellen: de bouwers, bedenkers, bezitters en beginners. Zij representeren de verschillende soorten modellen die het museum bezit. Via deze ‘locomotypen’, zoals het museum ze heeft genoemd, maak je kennis met de verhalen achter de modellen.

De ‘bouwers’ zijn verantwoordelijk voor de absolute topmodellen van het museum. De met de hand gemaakte zelfbouwmodellen benaderen de werkelijkheid tot in precisie. Voor de ‘beginners’ staat de uitgebreide collectie aan speelgoedtreinen centraal. Te zien zijn houten treinen, uurwerktreintjes die met een sleutel moesten worden opgewonden, elektrische speelgoedtreinen, miniatuurlocomotieven die echt op stoom konden rijden, Legotreinen, blikken speelgoed en nog veel meer. Topstuk is de oudste houten speelgoedtrein van het Europese continent met een lengte van maar liefst vier meter.

Een ander zeldzaam object is de Vulcantrein uit ca 1845. Het handbeschilderde tinnen speelgoedtreintje is samengesteld uit stoomlocomotief ‘Vulcan’ met 5 rijtuigen. Vanwege de zachtheid van tin zijn slechts zeer weinig van dit soort vroege speelgoedtreintjes bewaard gebleven. Door een grondige restauratie kun je het stokoude speelgoedtreintje nu weer bewonderen.

Modellen zijn niet alleen maar leuk om naar te kijken. Ingenieurs gebruiken ze om testen uit te voeren waarmee zij bijvoorbeeld informatie krijgen over de luchtweerstand van een nieuwe trein. Zo spelen modellen ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van treinen die ook echt het spoor op gaan.

Openingstijden

Maandag (buiten de schoolvakanties) Gesloten
Dinsdag t/m zondag 10:00 – 17:00 uur
Nieuwjaarsdag 01 januari
Koningsdag 27 april
Gesloten

Prijzen

Regulier €17,50
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Museumkaart Gratis

Datum

vanaf donderdag 5 juli 2018 van 10:00 tot 17:00

Prijs

€ 17,50

Locatie

Maliebaanstation 3581 XW, Utrecht Nederland

Contact

+31 (0)30 230 62 06