Het magneetveld van de Aarde Lezing door Prof. Dr. Cor Langereis

Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens deze lezing door Cor Langereis leer je alles over het magneetveld van de aarde, die nog het meest lijkt op een staafmagneet in het centrum van de Aarde, met een noordpool en een zuidpool.

Het veld beschermt ons tegen een bombardement van geladen deeltjes uit de ruimte, vooral van de zon (de zonnewind). Zonnevlammen en coronale massaejecties kunnen leiden tot magnetische stormen op Aarde. Het aardmagneetveld verandert continue, op de korte en lange tijdschaal. Wellicht de meest karakteristieke eigenschap van het veld is dat het op onregelmatige tijden omkeert.

Tijdens zo’n omkering neemt de intensiteit af tot 10% van de normale sterkte. De sterkte van het veld neemt nu al eeuwenlang af, en sommige wetenschappers speculeren dat zo’n omkering eraan zit te komen. Is dat zo, hoe lang duurt dat dan, en moeten we ons dan ongerust maken? Kortom, hoe goed beschermt het magneetveld het leven op Aarde?

Over de spreker

Cor Langereis is hoofd van het paleomagnetisch laboratorium Fort Hoofddijk van het Departement van Aardwetenschappen van de Universiteit van Utrecht. Zijn onderzoek beslaat bijna alle aspecten van het paleomagnetisme, zoals het in kaart brengen van nauwkeurige en gedetailleerde gegevens van het aardmagnetisch veld voor alle tijdschalen. Met deze gegevens in de hand kan het verleden van het aardmagneetveld inzichtelijk gemaakt worden. Zijn werk bestaat onder andere uit zogenaamden paleoseculaire variatieonderzoeken (de veranderingen van het aardmagneetveld die hun oorsprong vinden in de buitenkern van de aarde) van recente perioden (archeomagnetisme).

Datum

vrijdag 15 februari 2019 van 19:30 tot 22:00

Prijs

€ 5,00

Locatie

Publiekssterrenwacht Phoenix Ampsenseweg 10 7241 NB, Lochem Nederland

Contact

+31 (0)6 25 10 95 73