Het geheim van de oerknalsoep Ons heelal: de eerste microseconden na de Big Bang

Voor families
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Net na de Big Bang bestond ons heelal uit een hele andere vorm van materie dan nu: de oerknalsoep. Professor Raimond Snellings vertelt je erover, stap voor stap, en je mag al je vragen stellen.

Bij de grote ondergrondse deeltjesversneller CERN bootsen ze de eerste microseconden van ons heelal na, om te ontdekken waarmee 13,8 miljard jaar geleden de basis van ons leven werd gelegd. In zijn minicollege legt prof. Raimond Snellings uit hoe ze dat onderzoeken en waarom dat interessant is voor de natuurkunde van nu.

Robert Oosterbroek via Universiteit Utrecht

Raimond Snellings neemt je mee diep onder de grond, naar de waanzinnig grote deeltjesversneller CERN in Zwitserland. Daar persen ze atoomkernen onder extreem hoge druk samen om ze vervolgens met maximale kracht op elkaar te botsen. Want zoiets moet er 13,8 miljard jaar geleden ook gebeurd zijn.

En dan, als alles goed gaat, ontstaat er dus een héél, héél klein beetje oerknalsoep. Een bijna perfecte vloeistof waaruit na een paar microseconden protonen en elektronen en al die andere deeltjes zijn ontstaan waaruit wij en de wereld om ons heen zijn opgebouwd. Daarom kan het onderzoek naar de oerknalsoep ons helpen om natuurkundige theorieën, zoals het Standaardmodel en de snaartheorie te begrijpen.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Weekend van de Wetenschap 2019

Ga op 5 en 6 oktober backstage bij bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten, musea, sterrenwachten en ziekenhuizen om live wetenschap en technologie te beleven. Iedereen van jong tot oud krijgt de unieke kans de wereld van wetenschap en technologie te beleven. Doe mee met unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn!

Datum

zondag 6 oktober 2019 van 11:00 tot 16:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Victor J. Koningsbergergebouw Budapestlaan 4a-b 3584 CD, Utrecht Nederland

Contact