Agenda overzicht

Het Florentijnse Neoplatonisme

Achtdelige cursus

Deze activiteit is helaas geëindigd, bekijk de huidige agenda
Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Denkers, machthebbers en kunstenaars staan centraal in deze achtdelige cursus, die de filosofie van Plato in Renaissancistisch Florence als uitgangspunt heeft.


Ten tijde van de Renaissance herleeft de filosofie van Plato. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan Marsilio Ficino en zijn kring van denkers. Ficino staat in dienst van de beroemde familie de’ Medici, die hem opdracht geeft het complete werk van Plato te vertalen. Vooral met Lorenzo de’ Medici heeft hij veel contact. Hun band geeft een goed beeld van de cultuurpolitiek van deze machtige familie.

Ficino’s denken inspireert diverse schilders, zoals Botticelli en Michelangelo en literatoren. In hun werken zie je veel van de neoplatonische wijsbegeerte terug.

Behalve het neoplatonisme is ook de zogeheten Hermetische wijsbegeerte een belangrijk onderwerp van de cursus. Ficino’s werk bevat vele sporen van deze tak van de wijsbegeerte. Tenslotte is ook de invloed van de christelijke levensbeschouwing bij deze denker niet uit te vlakken.

De cursus heeft zijn uitgangspunt in de filosofie, maar ook kunst en literatuur zullen hierin een belangrijke rol spelen. Het Italiaanse Quattrocento laat een unieke samenwerking van deze disciplines te zien. Het geheel van de cursus staat in een politieke context, die zowel stormachtig als bevorderlijk voor het culturele leven kan worden genoemd.

Over de docent

Dr. Rijk Schipper studeerde klassieke talen en theologie Hij promoveerde in 1997 op het onderwerp Paus & ketters: Leo de Grotes polemiek tegen de manicheeërs . Daarnaast heeft hij zich als docent en auteur toegelegd op de filosofie. Van Schippers verschenen het boek Marsilio Ficino: De wereld als kunstwerk (2005) en vele artikelen in tijdschriften als Filosofie, Hermeneus en Reflectie. In het dagelijks leven is hij werkzaam als docent klassieke talen en Hebreeuws, vertaler en redacteur.

Literatuur

Voor deze cursus dienen deelnemers het volgende boek zelf aan te schaffen:

Ad de Visser, Uit de eerste Hand, deel 5: De Renaissance. Uitgeverij Damon, Budel 2007
ISBN: 9789055737352

Adviesprijs: € 19,90

Prijs

Regulier €260,-
HOVO-fan-pas €28,-

Inschrijven

Voor deze cursus is inschrijven verplicht via de website

Gerelateerde activiteiten