Het empathisch teveel Lezing

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Auteur Ignaas Devisch gaat bij het verschijnen van zijn nieuwe boek ‘Het empatisch teveel’ in gesprek met René ten Bos en Simone van Saarloos over onder andere de vraag: schuilt in ieder mens behalve een vriend niet ook een schurk?

In een tijd waarin maatschappelijke tegenstellingen en sociale ongelijkheid op de voorgrond treden, klinkt een sterke roep om meer empathie. Van Barack Obama en Angela Merkel tot Jesse Klaver, velen beschouwen het menselijk vermogen zich in te leven in anderen als stuwende kracht voor moreel handelen en als het middel tegen onverschilligheid. Maar is empathie altijd goed?

Op het niveau van de persoonlijke verhoudingen is empathie wenselijk, maar het is geen wondermiddel waarmee men alle maatschappelijke problemen kan oplossen. Een zekere onverschilligheid is gewenst en soms zelfs bittere noodzaak.

Aan de hand van zijn nieuwe boek Het empathisch teveel neemt Ignaas Devisch je, uitgaande van voorbeelden uit het actuele maatschappelijke debat, mee in de geschiedenis van het denken over empathie. Hij gaat in gesprek met Denker des Vaderlands René ten Bos en schrijver en filosoof Simone van Saarloos over empathie, Devisch’ nieuwe boek, en voorbeelden van het gebrek aan empathie.

Over de sprekers

Ignaas Devisch is professor ethiek, filosofie en medische filosofie aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool. Eerder verscheen van zijn hand Rusteloosheid en de door hem samengestelde bundel Ziek van gezondheid.

Schrijver en filosoof Simone van Saarloos studeerde Filosofie en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Ze schreef onder meer voor De Volkskrant, Vrij Nederland, De Correspondent en NRC.

René ten Bos is Denker des Vaderlands en hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef onder andere Water, Bureaucratie is een inktvis en Dwalen in het antropoceen.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website

Datum

woensdag 15 november 2017 van 20:00 tot 21:30

Prijs

Gratis

Locatie

Spui 25-27 1012 WX, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 525 81 42

Organisatie