Het einde van de rechtsstaat? Lezing met Paul Bovend en Anna van der Vleuten

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De maat is vol voor de Europese Commissie. Zij start zowel tegen Polen als Hongarije een procedure waarmee in theorie hun stemrecht ontnomen kan worden. Wat is er aan de hand? En hoe heeft het zo ver kunnen komen? Ga luisteren naar de uitleg

Rechters die niet onafhankelijk zijn in Polen. De Hongaarse premier Orbán die systematisch de rechtsstaat ondermijnt. De maat is vol voor de Europese Commissie. Zij start zowel tegen Polen als Hongarije een procedure waarmee in theorie hun stemrecht ontnomen kan worden. Wat is er aan de hand? En hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Hervormingen

De rechtsstaat staat onder druk in Polen en Hongarije. Vorig jaar keurde het Poolse parlement een wet goed waarmee het controle krijgt over de benoeming van de rechters van het Hooggerechtshof. Ook besloot het parlement dat het voortaan zelf de vijftien rechters van de Raad voor de Rechtspraak mocht aanwijzen. Daar bovenop kreeg de Poolse Minister van Justitie de bevoegdheid om voorzitters van rechtbanken te ontslaan en benoemen.

In Hongarije slaagde premier Viktor Órban er begin dit jaar in om voor de derde keer met zijn rechts-conservatieve partij een absolute meerderheid te behalen. Órban leek zijn overwinning onder meer te danken aan een hervorming van het kiesstelsel en een groeiende invloed van een pro-Órban elite in de media.

Artikel 7
Voor de Europese Commissie is de maat vol. Zij startte, na een lange periode van stroperige onderhandelingen, een Artikel 7-procedure tegen Polen en Hongarije. Dit is haar meest radicale ingreep waarmee in theorie het stemrecht van een lidstaat ontnomen kan worden. Maar of het zover komt is nog maar de vraag: unanimiteit is vereist en Polen en Hongarije scharen zich in hetzelfde kamp.

Rechtsstaat
Jurist Paul Bovend’eert legt uit wat een rechtsstaat is en neemt de situatie in Polen en Hongarije onder de loep. Is er een eenduidig begrip van een rechtsstaat? Wat is er aan de hand met de Poolse en Hongaarse rechtsstaat? Mogen we het nog wel een rechtsstaten noemen?

Verschillen
Na zijn lezing gaat Paul Bovend’eert in gesprek met politicoloog Anna van der Vleuten over de rol van Europese Unie bij het bewaren van de rechtsstaat bij haar lidstaten. Heeft de EU wel genoeg invloed op de situatie in Polen en Hongarije? In hoeverre spelen religie en cultuur een rol bij de achteruitgang van de Hongaarse en Poolse rechtsstaat? En ligt een verval van de rechtsstaat ook bij andere lidstaten op de loer?

Over de sprekers

Paul Bovend’Eert is hoogleraar Staatsrecht aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt het staatsrecht op het vlak van rechterlijke organisaties en rechtspleging.

Anna van der Vleuten is hoogleraar Contesting Europeanization aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar Europese integratie.

Prijs

Regulier € 5,-
Scholieren en studenten Gratis
Radboud Reflects-abonnees Gratis
Medewerkers en alumni RU Gratis

Aanmelden

Aanmelden voor deze lezing kan vanaf 12 november via de website

Datum

dinsdag 11 december 2018 van 19:30 tot 21:00

Prijs

€ 5,00

Locatie

LUX Mariënburg 38-39 6511PS, Nijmegen Nederland

Contact

Organisatie