Het donkere heelal Lezing door prof. Sven de Rijcke

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens deze lezing vertelt prof. Sven de Rijcke over de Euclid ruimtemissie. Deze telescoop zal in de toekomst veel informatie geven over de expansie van het heelal en donkere materie, en brengt hopelijk enig licht in de duisternis.

De LambdaCDM-theorie beschrijft uiterst succesvol de waarnemingen van de expansie van het heelal en van de vorming van kosmische structuren. Jammer genoeg heeft dit succes een prijs: je moet veronderstellen dat er meer in het heelal zit dan je kunt zien. Zo blijkt 85% van alle materie “donker” te zijn. Je kunt deze donkere materie niet direct observeren maar je ziet wel haar zwaartekrachteffecten.

Daarnaast werd “donkere energie” in het leven geroepen: een onbekende vorm van energie die de expansie van het heelal versnelt. Alles samen is ongeveer 95% van alle massa en energie in het universum “donker” en dus vooralsnog onbekend.

De Euclid ruimtetelescoop, die ESA over enkele jaren lanceert, zal de vorm en 3D posities van miljarden sterrenstelsels opmeten. Door deze uiterst precieze waarnemingen te vergelijken met krachtige numerieke simulaties, kunnen wetenschappers de expansiegeschiedenis en kosmische-structuurvorming over de laatste 10 miljard jaar in kaart brengen.

Dit zal een schat aan informatie opleveren over het donkere deel van het universum. Tijdens deze lezing bespreekt prof. Sven de Rijcke het heelal en de kennis over donkere materie.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

zaterdag 13 januari 2018 van 14:30 tot 17:00

Prijs

Gratis

Locatie

Ingang via Gezusters Lovelingstraat Rozier 44 9000, Gent België

Contact

+32 (0)92 64 36 74