Het beste voor je baby? Maandelijks gesprek met wetenschappers en publiek

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wie bepaalt wat het beste is voor je baby? In deze NEMO Kennislink Live praat Desiree Hoving met experts over de ethiek van de nieuwste tests voor je ongeboren kind.

Als je zwanger bent, word je op HIV getest. Dat is nu heel gewoon, maar was kort geleden helemaal niet zo vanzelfsprekend. Tegenwoordig zijn steeds meer ziektes voorkomen door baby’s te testen vóór de geboorte. Of zelfs voordat ze verwekt worden, door de ouders te testen. Maar wie bepaalt wat het beste is voor je baby?

Drie wetenschappers praten tijdens NEMO Kennislink Live met het publiek over hoe de ethiek verandert met de nieuwste ontwikkelingen voor een ongeboren kind. Vanuit verschillende perspectieven onderzoeken zij hoe je van nieuwe technieken naar nieuwe normen komt.

Photo detail
Jeroen Lugtigheid, Het Stel

Sprekers

Eva Pajkrt is zowel gynaecoloog als hoogleraar verloskunde aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. In haar onderzoek houdt ze zich bezig met hoe de risicobepaling voor, tijdens en na de zwangerschap kan worden verbeterd.

Cor Oosterwijk is directeur van de VSOP, de koepelorganisatie in Nederland voor zeldzame en genetische aandoeningen, waaronder erfelijke, chromosomale en aangeboren aandoeningen.

Eline Bunnik werkt bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en doet ethisch onderzoek naar de NIPT (niet invasieve bloedtest om te meten of het ongeboren kind down-, edwards- of patausyndroom heeft) en geeft colleges over ethische kwesties rondom prenatale screening.

Programma

19:30 – 20:00 uur Ontvangst
20:00 – 22:00 uur Gesprek met wetenschappers en publiek
20:50 – 21:10 uur Pauze met interactieve spellen
22:00 – 22:30 uur Borrel

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden gewenst via het aanmeldformulier.

NEMO Kennislink Live

2017 beleefde NEMO Kennislink Live zeven succesvolle edities. Wetenschappers en publiek kwamen bij elkaar om kennis en inzichten te delen over actuele onderwerpen. Van het kweken van organen tot de privacy op internet en van medische technologie tot het namaken van leven. In 2018 zetten we deze inspirerende avonden voort met nieuwe thema’s waarover je meer zou moeten weten. Wat speelt er momenteel in de wetenschap en wat betekent dit voor ons leven?

Datum

dinsdag 9 januari 2018 van 20:00 tot 22:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oosterdok 2 1011 VX , Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 531 35 58

Organisatie