Het Beloofde Land Lezing door Jonathan Holslag

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze lezing gaat politicoloog en schrijver Jonathan Holslag in op de oorzaken van de huidige maatschappelijke nervositeit rondom migratie, en betoogt waarom het volgens hem geen zin heeft om een muur te bouwen.

Hoe kan Europa op geschikte wijze de uitdagingen rondom de huidige migratiestromen en migratiepolitiek het hoofd bieden? En welke lessen kunnen wij hierover leren uit de geschiedenis? Een deel van de bevolking voelt zich op dit moment bedreigd, maar in hoeverre is migratie hier de oorzaak van?

Paradiso

Volgens politicoloog en schrijver Jonathan Holslag is doorgaans niet de migratie zelf een probleem, maar de verzwakking van en verdeeldheid binnen de rijke samenleving. Voor zijn laatste boek Vrede en Oorlog verdiepte Holslag zich in drieduizend jaar machtspolitiek over de hele wereld, van het Assyrische Rijk in Mesopotamië en de Parthen in Centraal-Azië tot het negentiende-eeuwse Europese imperialisme en van de bloei van de Griekse stadstaten in de Oudheid tot de onstuitbare opkomst van China als wereldmacht in de afgelopen jaren.

Over de sprekers

Jonathan Holslag doceert internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel en is gastdocent aan diverse andere universiteiten. Hij is speciaal adviseur van de vicevoorzitter van de Europese Commissie. Holslag publiceert regelmatig in De Morgen, Knack en Trouw en in internationale media zoals The Guardian, The South China Morning Post en Foreign Policy. Zijn laatste boek Vrede en oorlog (De Bezige Bij, 2018) behandelt de wereldgeschiedenis van de IJzertijd tot vandaag en biedt context voor iedereen die nadenkt over internationale betrekkingen en politiek.

Glas-in-lood

Deze lezing vindt plaats ter gelegenheid van de opening van Het Beloofde Land, het nieuwste glas-in-loodraam van beeldend kunstenaars Berend Strik en Hans van Houwelingen. Het raam verbeeldt een boot met vluchtelingen die vanuit Afrika de oversteek maken naar Europa. Sinds 1993 werken de beeldend kunstenaars aan een serie glas-in-loodramen over de Moderne Moraal.

De ramen bevinden zich in de grote zaal van Paradiso en vervangen de oude glas-in-loodramen die oorspronkelijk door de Vrije Gemeente in het gebouw waren geplaatst. Elk nieuw raam reflecteert op een hedendaagse ontwikkeling die nieuwe morele kwesties aan de orde stelt. Zo zijn er ramen over de schepping, de liefde, het werk, de natuur en de dood. De thema’s worden vertaald naar hedendaagse kwesties als het homohuwelijk, het eerste gekloonde schaap, de positie van de vrouw en euthanasie.

Hans van Houwelingen zal een inleiding geven over het nieuwste raam in deze serie. Na afloop is er een borrel in de kelder van Paradiso.

Prijs

Regulier € 10,50
Studenten en stadspas € 5,50

Datum

zondag 23 juni 2019 vanaf 9:30

Prijs

€ 10,50

Locatie

Paradiso Weteringschans 6-8 1017 SG, Amsterdam Nederland

Contact

Organisatie