Herschel HIFI Lezing door dr. P. Roelfsema (SRON)

Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze lezing vertelt spreker dr. Peter Roelfsema over het astronomische instrument HIFI, dat aan boord van de Herschel satelliet van ESA baanbrekende ontdekkingen heeft gedaan.

In mei 2009 lanceerde ESA de Herschel satelliet. Deze heeft 3,5 jaar lang op een afstand van 1,5 miljoen km van de aarde astronomische waarnemingen kunnen doen, totdat het helium dat de instrumenten moest koelen op was. Daarna is de satelliet naar een locatie gestuurd, waar deze nu eeuwig in de ruimte ‘geparkeerd’ staat.

Van de instrumenten aan boord van de Herschel satelliet is er één ontwikkeld, gebouwd en getest bij de Groninger divisie van SRON. Dit instrument heet HIFI en heeft veel waarnemingen gedaan in het ver infrarood en submillimeter-gebied.

Hoewel de satelliet – en daarmee ook HIFI – al een aantal jaren uit staat, zijn wetenschappers nog steeds volop bezig om de grote hoeveelheid data te verwerken.Daardoor blijft dit baanbrekende instrument nieuwe inzichten opleveren.

Spreker Peter Roelfsema, werkzaam bij SRON, is nauw bij dit project betrokken en vertelt je tijdens deze lezing alles over HIFI.

Datum

vrijdag 14 december 2018 van 18:45 tot 21:45

Prijs

Gratis

Locatie

't Vinkhuys Diamantlaan 94 9743BJ, Groningen Nederland