Haagse geschiedenis Kindercolleges voorjaar 2019

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Haags Historisch museum en Museum de Gevangenpoort leer je alles over geschiedenis van de stad Den Haag en het (middeleeuwse) strafrecht.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou.

Haags Gemeente Archief via Haags Historisch Museum

Colleges

Hoe snel ging de ‘intercity’ in de Gouden Eeuw?
10 februari 2019
De trekschuit was hét openbaar vervoer van de Gouden Eeuw. Deze boot werd door een paard vanaf de oever voortgetrokken. Hoe snel ging dat? En kon je zo door heel Nederland reizen? Ontdek samen met historicus Marloes Wellenberg de trekschuit, de ‘intercity’ van de Gouden Eeuw.

Deed schelden pijn in de Middeleeuwen?
10 maart 2019
Met schelden kan je iemand behoorlijk kwetsen, maar doet het ook pijn? In de Middeleeuwen vonden ze van wel. De straf die je ervoor kreeg, kon dezelfde zijn als wanneer je iemand had geslagen. Martine Veldhuizen is literatuur- en cultuurhistoricus en schreef erover in haar boek “De ongetemde tong”. In de middeleeuwse Gevangenpoort vertelt zij je alles over dit onderwerp.
Let op: Dit college vindt plaats in Museum de Gevangenenpoort

Hoe schakel je als kind een advocaat in?
14 april 2019
Alle kinderen hebben rechten. Deze rechten staan in wetten en verdragen. Stel: je hebt (per ongeluk) iets strafbaars gedaan. Wat doe je dan? Hoe schakel je een advocaat in? Nathalie Simons is advocaat en oprichter van het kinderrechtkantoor, het eerste advocatenkantoor voor kinderen in Nederland. In welke rechtszaken heeft zij kinderen bijgestaan? En konden kinderen vroeger ook bij een advocaat terecht?
Let op: Dit college vindt plaats in Museum de Gevangenenpoort

Wanneer ben je arm?
19 mei 2019
Overal in de wereld is armoede, ook in Den Haag. Wanneer ben je eigenlijk arm? En zijn er nu net zo veel arme mensen als vroeger? Jaswina Bihari-Elahi is cultuurwetenschapper en onderzoekt armoede in Den Haag. Hebben arme mensen geen werk of betekent het veel meer dan dat? En hoe werd daar vroeger over gedacht, bijvoorbeeld in de Gouden Eeuw?

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 19 mei 2019 van 11:30 tot 12:30
zondag 14 april 2019 van 11:30 tot 12:30
zondag 10 maart 2019 van 11:30 tot 12:30
zondag 10 februari 2019 van 11:30 tot 12:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Korte Vijverberg 7 2513 AB, Den Haag Nederland

Contact

+31(0)70 364 69 40