Groei jij straks je eigen orgaan? Maandelijkse informatieve discussieavond

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Deze avond presenteert NEMO Kennislink de eerste van een serie discussieavonden waarin hoofdredacteur Sanne Deurloo in gesprek gaat met onderzoekers over actuele wetenschap. In deze eerste editie: Wat betekent de stamcelrevolutie voor jou en mij?

Jouw lichaam bestaat uit allerlei verschillende cellen, in je huid, je spieren, je botten en je organen. Je lichaam maakt voortdurend nieuwe cellen om die oude te vervangen met behulp van stamcellen. Wetenschappers begrijpen steeds beter hoe dat gaat en ook hoe ze stamcellen zelf kunnen inzetten bijvoorbeeld als er grotere reparaties aan het lichaam nodig zijn als iemand ziek is of oud.

EuroStemCell

Het kan voor een omwenteling in de geneeskunde zorgen waarin het mogelijk wordt veroudering tegen te gaan, blinden weer te laten zien en verminkingen ongedaan te maken. Het roept ook nieuwe vragen op: wat is wenselijk? Wat is ethisch? En van wie is dat gekweekte orgaan eigenlijk?

Drs. Sanne Deurloo spreekt met onder meer prof. dr. Christine Mummery (midden), Bernke Papenburg, PhD (links) en Stefan Braam, PhD (rechts), over wat er nu al kan en wat van deze nieuwe tak van de geneeskunde kan worden verwacht. Mummery is nu werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum en is pionier op het gebied van het humaan stamcelonderzoek. Papenburg is expert in biomedische technieken bij het Nederlandse biotechbedrijf Materiomics. Braam is mede-oprichter en directeur van Pluriomics, dat medische toepassingen ontwikkelt voor gebruik van stamcellen voor hart en bloedvaten.

In de pauze kun je via een spel ervaren welke typen stamcellen er zijn en wat ze kunnen en zelf stamcellen zien onder de microscoop. Wil je vooraf al meer lezen over stamcellen? Lees het op de themapagina Herstellen met stamcellen.

Programma

19:30 – 20:00 uur Inloop
20:00 – 22:00 uur Discussieavond
22:00 – 22:30 uur Borrel
EuroStemCell

Deze avond wordt georganiseerd door NEMO Kennislink in samenwerking met onderzoekconsortium EuroStemCell.

NEMO Kennislink Live

Tijdens NEMO Kennislink Live vertellen wetenschappers op een laagdrempelige manier over actuele ontwikkelingen in hun domein. Ze gaan in op onderwerpen die van invloed zijn op ons dagelijks leven.

In 2019 is het overkoepelende thema: ‘Doe jij echt wat je wilt?’.

  • Swipen of houden? Over hoe ons liefdesleven door apps aan het veranderen is
  • Wie bouwt jouw wereld? Over hoe onze leefomgeving ons eet-, woon- en sociale gedrag beïnvloedt
  • Roze/blauw of man/vrouw? Over de invloed van je sekse op opvoeding, gedrag en maatschappelijke omgang
  • Jij of je werk de baas? Over hoe bazen, collega’s en kantoortuinen ons vormen
  • Goed nieuws is geen nieuws? Over waarom we zoveel slecht nieuws lezen, het effect daarvan of de filterbubbel nou bestaat of niet
  • Je leven in een app Over waarom we zoveel willen meten en raten

Datum

dinsdag 9 mei 2017 van 20:00 tot 22:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oosterdok 2 1011 VX , Amsterdam Nederland

Contact

+ 31 (0)20 531 35 56

Organisatie