Grenzen aan het internet Lezing door dr. Melanie Peters en Xander Bouwman

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Geeft het internet ons vrijheid, of hebben we nieuwe regels nodig? Tijdens deze lezing ga je met dr. Melanie Peters en Xander Bouwman op weg naar de digitale samenleving.

Het internet: een plek waar je eindeloos kattenfilmpjes kan kijken of gelijkgestemde zielen kan vinden. Waar je alles kan kopen en zeggen wat je wil. Het internet is ooit ontworpen met het idee dat overheden er geen zeggenschap over hadden. Met de ongebreidelde groei en mogelijkheden van het medium kregen staten en bedrijven een dikke vinger in de pap. Rusland en China hebben cyberspace gemilitariseerd; in Amerika – maar ook in Nederland – staat net-neutraliteit op het spel.

Dit alles heeft grote gevolgen voor burgers. Het internet is een publieke ruimte en die moet gecontroleerd worden, zeker nu cybercrime en cyberwarfare in opkomst zijn, maar hoe dan? Zijn we vogelvrij op internet? Volgens dr. ir. Melanie Peters (Rathenau Instituut) kan een digitale samenleving niet zonder nieuwe regels. Privacyexpert Xander Bouwman ziet internetvrijheid als mensenrecht. Zijn deze visies te verenigen?

Over de sprekers

Dr. ir. Melanie Peters is directeur van het Rathenau Instituut. Van 2006 tot begin 2015 was zij directeur van Studium Generale van de Universiteit Utrecht.

Xander Bouwman specialiseert zich in mensenrechten en veiligheid op het internet. Hij vraagt zich af wat er voor nodig is om van ons allemaal hackers te kunnen maken.

Datum

woensdag 4 oktober 2017 van 20:00 tot 21:30

Prijs

Gratis

Locatie

Academiegebouw Domplein 29 3512JE, Utrecht

Contact

+31 (0)30 253 24 36