Grensverleggende telescopen Symposium

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In dit symposium staan de radiotelescopen LOFAR en SKA en het grensverleggende astronomisch onderzoek dat hiermee wordt gedaan centraal.

LOFAR, voluit Low-Frequency Array, is van start gegaan met een centraal punt in Drenthe en strekt zich inmiddels uit over meerdere landen in Europa. LOFAR is een opstelling van duizenden radio-antennes, die met elkaar in verbinding staan. Deze techniek wordt nu ook in andere telescoopopstellingen toegepast. Dat maakt de bouw van supergrote telescopen mogelijk die zelfs meerdere continenten kunnen beslaan. Zo heeft het nieuwste project SKA, de Square Kilometre Array, antennelocaties in zowel Zuid-Afrika als West-Australië.

Met deze nieuwe generatie telescopen wordt grensverleggend onderzoek gedaan. De onderwerpen zijn divers. Tijdens het symposium wordt met name ingegaan op onderzoek naar de evolutie van de eerste sterren en sterrenstelsels in het vroege heelal. Deze hebben ionisatieprocessen in gang gezet die leidden tot het heelal dat wij nu kennen. Dit onderzoek levert ook onverwachte resultaten op, zoals draadvormige structuren, de zogeheten filamenten. Daarnaast worden ‘oude bekenden’ bestudeerd. In het symposium wordt aandacht besteed aan onderzoek naar pulsars, wat nieuw licht biedt op het ontstaan van zwarte gaten en zwaartekrachtgolven.

Ook wordt tijdens het symposium ingegaan op de ontwikkeling van deze telescopen. Naast een wetenschappelijke uitdaging voor onderzoekers en hun technici, stimuleren deze projecten technologische innovatie waarmee Nederlandse bedrijven hun voordeel kunnen doen.

Programma

Tijd Onderdeel Spreker
12:25 uur Opening Niek de Kort
Dagvoorzitter en voorzitter KNVWS
12:30 uur LOFAR Dr. André Offringa
ASTRON
13:30 uur Het tijdperk van re-ionisatie Prof. dr. Rien van de Weijgaert
Kapteyn Instituut,
Rijksuniversiteit Groningen
14:30 uur Pauze
15:00 uur Pulsars en LOFAR Neutronensterren Prof. dr. Richard Strom
ASTRON
16:00 uur De Square Kilometre Array Dr. Michiel van Haarlem
ASTRON
17:00 uur Afsluiting

Prijs

Voorverkoop
T/m 20 maart 2018
€ 17,50
Regulier
Vanaf 21 maart 2018
€ 22,50

Aanmelden

Voor dit symposium is aanmelden mogelijk via de website.

Datum

zaterdag 24 maart 2018 van 12:15 tot 17:00

Prijs

€ 22,50

Locatie

't Vinkhuys Diamantlaan 94 9743BJ, Groningen Nederland