Grafeen: leven in twee dimensies Kenniscafé

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Grafeen is het dunste materiaal ter wereld en werd ontdekt met niet meer dan een potlood en plakband. Onderzoeker Ben Van Duppen bespreekt in dit kenniscafé dit bijzondere laagje van slechts één atoom dik en mogelijke toepassingen in de toekomst.

Grafeen is een heel dun materiaal dat volledig bestaat uit koolstofatomen, net als bijvoorbeeld diamant of grafiet. Grafiet ken je als de punt van een potlood, door hier een heel dun laagje van maar één atoom af te schrapen krijg je grafeen. Dit is maar één laagje atomen dik, een dunner materiaal bestaat er niet op de wereld. De ontdekking van grafeen leverde de ontdekkers in 2010 de Nobelprijs voor de natuurkunde op.

Grafeen is meer dan 200 keer sterker dan staal, transparant, buigzaam en een geleider voor warmte en elektriciteit. Daarnaast is grafeen een tweedimensionaal materiaal, maar toch erg stabiel, iets dat erg bijzonder is in onze driedimensionale wereld. De zoektocht naar toepassingen voor dit unieke materiaal zijn in volle gang. In dit kenniscafé vertelt Ben Van Duppen waarom grafeen nou eigenlijk zo speciaal is en hoe het in de toekomst gebruikt gaat worden.

Over de spreker

Ben Van Duppen is postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Antwerpen. In 2017 won Van Duppen de Vlaamse PhD Cup, een wedstrijd waarbij jonge onderzoekers hun doctoraatsonderzoek presenteren.

Datum

woensdag 21 februari 2018 vanaf 20:00

Prijs

Gratis

Locatie

Den Hopsack Grote Pieter Potstraat 24 2000, Antwerpen België

Contact