Goudse beroepen van vroeger Kindercolleges voorjaar 2019

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in Museum Gouda leer je alles over verschillende Goudse beroepen. Beroepen die eigenlijk niet meer bestaan: Wat deed een Goudse schutter de hele dag en hoe werd je plateelschilder?

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou.

Colleges

Hoe word je… Goudse schutter?
10 februari 2019
Wat deed een 17e eeuwse Goudse schutter de hele dag? Kon iedereen zomaar lid worden van de Goudse Schutterij? Mochten vrouwen ook schutter worden en kun je op een schuttersstuk (een schilderij met schutters) zien wie de belangrijkste persoon was? Al deze vragen en nog veel meer beantwoordt geschiedenisdocent Lucas de Jong.

Hoe word je …plateelschilder?
10 maart 2019
Aan het begin van de vorige eeuw waren er in Gouda een heleboel Plateelbakkerijen. Dit waren fabrieken die Gouds Plateel maakten: vazen, borden en tegeltjes op een speciale manier gemaakt en beschilderd. Dat laatste werd gedaan door speciaal opgeleide plateelschilders. Trudy Otterspeer is opgeleid bij een van deze Goudse plateelfabrieken en vertelt hoe het was om daar te leren en te werken. Ze laat je ook zien hoe een plateelschilder werkt en natuurlijk mag je het zelf ook uitproberen.

Hoe word je…Kleipijpenmaker?
14 april 2019
Zo’n 400 jaar geleden kwamen er in Gouda een heleboel nieuwe fabriekjes bij die kleipijpen maakten. Rond 1680 waren er in de stad wel 200 pijpenfabrieken waar dan ook een heleboel mensen werkten. Over de hele wereld werd de Goudse kleipijp beroemd. Maar hoe werden die pijpen gemaakt en waarom werd Gouda er zo beroemd door? Bijna was de manier van pijpen maken verloren gegaan maar kleipijpenmaker Patrick Vermeulen van de Goudse Pijp heeft deze oude techniek weer geleerd en laat je zien hoe dat ging.

Hoe word je… 17e-eeuwse dokter?
12 mei 2019
Wegens succes is Meester Willem de Chirurgijn terug in het museum (het gebouw dat vroeger een ziekenhuis was). In de vorige collegereeks vertelde hij al over het werk van een chirurgijn. Nu is hij terug met nog meer oude instrumenten, bijzondere kruiden en spannende verhalen over de dokter van vroeger. Help je hem mee met het maken van een medicijn?

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 12 mei 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 14 april 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 10 maart 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 10 februari 2019 van 11:00 tot 12:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Het Catharina Gasthuis Achter de kerk 14 2801 JX, Gouda Nederland

Contact

+31(0)182 33 10 00

Organisatie