Goedgelovigheid en andere valkuilen Lezing door Eric Rassin

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Rechtspsycholoog prof. Eric Rassin (EUR) legt de valkuilen in het menselijk denken bloot. Waarom laat de mens zich zo gemakkelijk verleiden tot valse conclusies?

Je ziet jezelf graag als rationele, kritische wezes. Maar wie beter kijkt, ziet dat mensen goedgelovige goedzakken zijn, die keer op keer dezelfde denkfouten maken. We zien causale verbanden die er niet zijn. Vertrouwen argumenten die aansluiten bij de eigen mening eerder dan argumenten die daar tegenin gaan. En ongefundeerde intuïtie heeft meer invloed op onze overtuigingen, dan feitelijke bewijzen. In het dagelijks leven misschien vervelend, in de rechtszaal kunnen de gevolgen catastrofaal zijn.

Hoogleraar Rechtspsychologie Eric Rassin (EUR) laat zien hoe moeilijk het is de valkuilen in het denken te vermijden. Aan de hand van zijn ervaring als getuige-deskundige in de rechtszaal laat hij zien hoe ook rechters, officieren van justitie en advocaten regelmatig op een dwaalspoor raken. Hoe werkt de strijd om het gelijk in de rechtszaal?

Strijd om het gelijk

Deze lezing is onderdeel van de serie ‘Strijd om het gelijk’. Hoe werkt de strijd om het gelijk in wetenschap en daarbuiten? Een serie over het halen van gelijk als de belangen uiteenlopen, er veel op het spel staat en het machtsverschil groot is.

Datum

woensdag 19 februari 2020 van 20:00 tot 21:30

Prijs

Gratis

Locatie

Academiegebouw (Aula) Domplein 29 3512JE, Utrecht Nederland

Contact