Goed nieuws is geen nieuws? Maandelijks gesprek met wetenschappers en publiek

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Lees jij echt wat je wilt of hebben journalisten en algoritmes dat al voor je bepaald? Wetenschappers praten je bij over waarom we zoveel slecht nieuws lezen, wat het effect daarvan is en of de filterbubbel nou bestaat of niet.

Nieuws komt van alle kanten op ons af, geselecteerd door onze filterbubbel en zo opgeschreven dat we er zoveel mogelijk op klikken. Op die manier zien we eigenlijk niet dat het beter gaat met de wereld dan we denken. Zo dalen armoede, honger en kindersterfte al jaren, groeit de wereldbevolking steeds minder hard en kunnen steeds meer mensen lezen en schrijven. Na deze avond lees jij het nieuws met een hele andere bril op.

NEMO Kennislink live

Over de sprekers

Ralf Bodelier is journalist en filosoof. Hij richtte World’s Best News op om mensen te inspireren met optimistisch nieuws over de wereld. Hij hoopt dat veel meer Nederlanders oog krijgen voor de enorme vooruitgang die werd en wordt geboekt in lage inkomenslanden.

Elly Konijn is professor Media Psychologie op de afdeling Communicatie Wetenschappen van de VU Amsterdam. Ze doet daar onder meer onderzoek naar het effect van emotionele betrokkenheid op gebeurtenissen uit de media.

Suzan Verberne werkt als datawetenschapper bij het Leiden’s Institute of Advanced Computer Science. Ze ontwikkelt zoeksystemen om mensen te helpen vinden wat ze echt nodig hebben en zou het liefst fake news wegautomatiseren.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk via het Aanmeldformulier

NEMO Kennislink Live

Tijdens NEMO Kennislink Live vertellen wetenschappers op een laagdrempelige manier over actuele ontwikkelingen in hun domein. Ze gaan in op onderwerpen die van invloed zijn op ons dagelijks leven.

In 2019 is het overkoepelende thema: ‘Doe jij echt wat je wilt?’.

  • Swipen of houden? Over hoe ons liefdesleven door apps aan het veranderen is
  • Wie bouwt jouw wereld? Over hoe onze leefomgeving ons eet-, woon- en sociale gedrag beïnvloedt
  • Roze/blauw of man/vrouw? Over de invloed van je sekse op opvoeding, gedrag en maatschappelijke omgang
  • Jij of je werk de baas? Over hoe bazen, collega’s en kantoortuinen ons vormen
  • Goed nieuws is geen nieuws? Over waarom we zoveel slecht nieuws lezen, het effect daarvan of de filterbubbel nou bestaat of niet
  • Je leven in een app Over waarom we zoveel willen meten en raten

Datum

dinsdag 11 juni 2019 van 20:00 tot 22:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oosterdok 2 1011 VX , Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 531 35 58

Organisatie