Gezonde poep Kenniscafé

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Hoe gezond je bent hangt onder andere af van de bacteriën in je darmen. Maar wat doe je als die darmflora niet gunstig is? Een mogelijke therapie hiervoor is de poeptransplantatie. Prof. dr. Ed Kuiper vertelt over deze nieuwe therapie.

Prof. dr. Ed Kuiper, Leidsch Universitair Medisch Centrum, werkt samen met de Nationale Donor Feces bank (NDFB), een non-profit organisatie met als doel donor feces suspensie klaar te maken voor de behandeling van patiënten met terugkerende Clostridium difficile infectie. De NDFB is in mei 2016 gestart met landelijke uitgifte van feces suspensies voor poeptransplantaties. Van de behandelde patiënten worden gegevens en uitkomsten voor en na de transplantatie nauwkeurig verzameld. Hierdoor kunnen eventuele bijwerkingen in kaart worden gebracht, kunnen de uitkomsten van de behandeling worden geëvalueerd en kunnen ze de werkingsmechanismen onderzoeken.

Op dit moment is het eerste succespercentage 85%. Dit is vergelijkbaar met de eerdere resultaten van deze methode. In 2017 is de NDFB ook begonnen met het beschikbaar stellen van feces suspensie voor wetenschappelijk onderzoek naar onder aandere prikkelbare darm syndroom (PDS) en de verwijdering van antibiotica-ongevoelige bacteriën uit het maag-darmkanaal. Ook andere toepassingen worden nog overwogen. Kuiper neemt je tijdens deze editie van Science Café Leiden mee in de wereld van de poeptransplantaties.

Datum

dinsdag 13 november 2018 van 21:00 tot 23:00

Prijs

Gratis

Locatie

Scheltema Leiden Marktsteeg 1 2312CS, Leiden Nederland