Geploeter van crisis naar crisis Lezing door Hendrik Vos

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De Eurocrisis, de Oekraïnecrisis, luxleaks, terreurdreigingen, de vluchtelingencrisis en pogingen van Catalonië voor onafhankelijkheid. In deze lezing bekijkt Hendrik Vos hoe de Europese Unie zich een weg ploetert door verschillende crisissen heen.

elkens opnieuw worden de lidstaten van de Europese Unie met uitdagingen geconfronteerd die ze moeilijk alleen de baas kunnen. Maar telkens opnieuw blijkt ook hoe moeilijk het is om een gemeenschappelijke Europese aanpak uit te werken.

De voorbije jaren leek Europa zich dan ook van crisis naar crisis te ploeteren. Elegant is dat niet, effectief misschien ook niet. Maar tegelijk valt de Europese Unie ook niet uit elkaar. Integendeel, geleidelijk aan lijkt de Unie meer greep te krijgen op de lidstaten.

In deze lezing bekijkt Hendrik Vos, hoogleraar EU Studies aan UGent, aan de hand van concrete voorbeelden hoe Europa met crisissen omgaat en hoe de leiders zich van top naar top slepen. Nooit lijkt er echt een doorbraak te komen, maar een ontrafeling van de integratie komt er evenmin.

Wat is uiteindelijk de lijm die de lidstaten altijd weer aan de onderhandelingstafel houdt? En waar gaat dit naartoe? En hoe zit het dan met de Britten, die voor Brexit kozen? Hoe verlopen deze onderhandelingen? En welke positie zal het Verenigd Koninkrijk straks innemen in Europa?

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

vrijdag 12 januari 2018 van 13:30 tot 16:00

Prijs

€ 10,00

Locatie

Elcker-Ik centrum vzw Breughelstraat 31-33 2018, Antwerpen België

Contact

+32 (0)32 18 65 60