Geopolitiek in tv-series Lezing

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wat zeggen tv-series als Game of Thrones, Homeland en House of Cards over de wereld van vandaag? Leer wat tv-series vertellen over de wereldpolitiek.

Franse politicoloog Dominique Moïsi stelt dat tv-series reflecteren op de wereldwijde politieke verhoudingen en emoties. Scenarioschrijvers zien volgens hem vooral angst als ze naar onze samenleving kijken. Angst voor een dictatuur en barbarisme zoals in Game of Thrones, voor terrorisme zoals in Homeland, voor de teloorgang van democratie zoals in House of Cards, voor het verdwijnen van de gevestigde macht zoals in Downtown Abbey en voor een Russische invasie zoals in Occupied.

Martien Bos via Raboud Reflects

Maar het gaat verder dan slechts reflectie. Moïsi zegt dat fictie en realiteit elkaar wederzijds beïnvloeden en dat tv-series onze emotionele toestand kunnen veranderen. Hetzelfde geldt voor de geopolitieke situatie die ze beschrijven. Neem bijvoorbeeld de reden waarom House of Cards zo populair is onder de Chinese politieke elite. Het weerspiegelt hun wantrouwen in het democratisch systeem.

Na zijn lezing gaat Moïsi in gesprek met een wetenschapper van de Radboud Universiteit.

Over de spreker

Dominique Moïsi is politicoloog, expert op het gebied van internationale betrekkingen en laureaat van de Spinozalens 2018. Hij onderwijst en adviseert bij wetenschappelijke instituties, zoals het Institut Montaigne in Frankrijk, en is een van de oprichters van Institut français des relations internationales.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Aanmelden

Aanmelding voor deze lezing is verplicht en kan vanaf 29 oktober via de website.

Datum

vrijdag 23 november 2018 van 20:30 tot 22:00

Prijs

€ 10,00

Locatie

Collegezalencomplex, RU Mercatorpad 1 6525HS, Nijmegen Nederland

Contact

Organisatie