Genregulatie, algoritme van leven Lezing door Simon van Heeringen en Judith Paridaen

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze lezing vertellen Simon van Heeringen en Judith Paridaen over genregulatie. Een goed begrip van de genregulatie geeft ons ook een beter inzicht in het ontstaan en de behandeling van ziekten als kanker.

Als je de weg niet weet, heb je instructies nodig die de juiste richting aangeven. Dit geldt ook voor nieuwe organismen die beginnen met een enkele cel. Gebaseerd op instructies die zijn vastgelegd in het DNA wordt een grote diversiteit aan celtypen voortgebracht, waardoor het organisme de benodigde heterogene samenstelling krijgt.

De grote hoeveelheid informatie die hiervoor moet worden opgeslagen, toegepast en doorgegeven is haast te veel om te bevatten. Dit suggereert een extreem efficiënt gebruik van het DNA en een strakke regulatie van de genexpressie. Maar hoe is de informatie versleuteld? Hoe wordt de cellen duidelijk gemaakt wat hun functie is en welke aanpassingen nodig zijn na verloop van tijd? Welke andere – epigenetische – informatie wordt gebruikt om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden?

Over de sprekers

Judith Paridaen vertelt over belangrijke concepten in de vroege embryonale ontwikkeling, met een focus op individuele cellen en de rol die signalen spelen bij intercellulaire communicatie en ‘besluitvorming’.
Simon van Heeringen gaat tijdens deze lezing in op de regulatie van genen via transcriptiefactoren en netwerken. Daarnaast deelt hij hoe computeralgoritmes worden gebruikt bij het omgaan met grote hoeveelheden biologische data (big data), ook wel machine learning genoemd.
De moderatie van deze avond is in handen van Cees Leijenhorst

Datum

woensdag 11 september 2019 van 20:00 tot 22:00

Prijs

Gratis

Locatie

Ierse pub The Shamrock Smetiusstraat 17 6511ER, Nijmegen Nederland

Contact