Geneesmiddelen: zegen of gif? Lezing bij opening HOVO-jaar 2017-2018

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Prof. dr. Harry Ottenheijm opent met deze lezing het nieuwe cursusseizoen van HOVO. Hij gaat in op het alarmerende bericht dat veel 65-plussers in het ziekenhuis worden opgenomen door verkeerd medicijngebruik.

31 januari 2017: de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers, rapporteert aan de Tweede Kamer dat per jaar het aantal ziekenhuisopnames dat geneesmiddel-gerelateerd is de hoogte van 49.000 heeft bereikt. Dat hoge aantal is verontrustend, maar nog schrikbarender is het feit dat veel opnames voorkomen hadden kunnen worden.

Hoe is dit hoge aantal geneesmiddel-gerelateerde ziekenhuisopnames te verklaren? Geneesmiddelen zijn toch uitvoerig getest op veiligheid? Dat is ook zo, maar ze worden soms gebruikt onder omstandigheden waarmee bij het testen op veiligheid geen rekening kan worden gehouden.

Dit geldt bijvoorbeeld voor polyfarmacie, het dagelijks gebruik van 5 of meer verschillende geneesmiddelen. Polyfarmacie is een belangrijke risicofactor voor ziekenhuisopname. Het is dan ook opmerkelijk dat 45 procent van de 65-plussers dagelijks 5 of meer verschillende geneesmiddelen gebruikt, en van de groep van de 75-plussers gebruikt 20 procent zelfs 10 of meer medicijnen.

In de lezing staan enkele aspecten van polyfarmacie centraal. Een aantal algemene wetenswaardigheden over geneesmiddelen wordt onder de loep genomen. Hoe en waar in het lichaam werken ze en welke lichaamsprocessen spelen daarbij een rol? Hoe komen ze op hun plaats van bestemming? Waarom zijn bijwerkingen onvermijdelijk, maar lang niet altijd relevant? Wat is de oorzaak van die bijwerkingen? En wat is dan het probleem bij polyfarmacie?

Over de spreker

Prof. em. dr. Harry C.J. Ottenheijm was hoogleraar medicinale chemie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en daarna aan de Universiteit Maastricht. Hij was tegelijkertijd hoofd van de medicinale chemie bij N.V. Organon. Zijn specialiteit was het ontwikkelen en maken van nieuwe geneesmiddelen.

Datum

zaterdag 16 september 2017 van 14:00 tot 15:30

Prijs

Gratis

Locatie

Radboud Universiteit, aula Comeniuslaan 2 6525HP, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 361 30 83

Organisatie