Gendergelijkheid in de wetenschap Debat met Angela Saini en Angela Maas

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Het idee van intellectuele ondergeschiktheid van vrouwen in de wetenschap leeft nog altijd. Hoe komt dit? Welke vooroordelen bestaan er precies? En waar komt dit idee vandaan? Tijdens dit debat gaan twee experts hierover in gesprek.

Man-vrouw verschillen in de wetenschap bestaan al eeuwen, maar volgens wetenschapsjournalist Angela Saini zijn ze gebaseerd op wankele gronden. Deze avond gaat zij in gesprek met hoogleraar cardiologie Angela Maas. Maas is gespecialiseerd in hartklachten bij vrouwen en pleit al jaren voor meer aandacht en erkenning voor de gezondheidsverschillen tussen vrouwen en mannen.

Welke vooroordelen heersen er en waar komt het idee van intellectuele ondergeschiktheid van vrouwen vandaan? Hoe komt het dat er minder vrouwelijke dan mannelijke studenten doorstromen in een wetenschappelijke carrière? Dit zijn de vragen die deze avond centraal zullen staan. Saini en Maas praten over vrouwen in de wetenschap, seksisme en denkbeelden over gender.

Over de sprekers

Angela Saini is wetenschapsjournalist voor BBC-radio en schreef onder meer voor New Scientist en The Economist. Ze won prijzen van de Association of British Science Writers en de American Association for the Advancement of Science. In 2011 debuteerde Saini met Geek Nation: How Indian Science is Taking Over the World. In 2017 verscheen haar tweede boek: Inferior: How Science Got Women Wrong and the New Research That’s Rewriting The Story. De vertaling van dit boek verschijnt in maart onder de titel Ondergeschikt. Hoe kennis over vrouwen ons dommer maakt en wat we daaraan kunnen doen.

Sinds 1988 is Angela Maas werkzaam als cardioloog, gespecialiseerd in hartklachten bij vrouwen. Sinds mei 2012 werkt zij als hoogleraar cardiologie voor vrouwen in het RadboudUMC te Nijmegen. Ze is een voorvechtster van gender-sensitieve geneeskunde en het vrouwvriendelijker maken van de cardiologie. Maas is bestuurlijk actief in o.a. het landelijk netwerk vrouwelijke hoogleraren (LNVH), de landelijke alliantie gender & gezondheid en het bestuur van de stichting Opzij.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Prijs

Regulier € 12,50
CJP en studenten € 10,-
Stadspas € 10,-
De Balie Cultuurpas € 10,-

Tickets

Kaarten voor deze activiteit zijn te koop via de website.

Datum

zaterdag 10 maart 2018 van 15:00 tot 16:30

Prijs

€ 12,50

Locatie

Kleine-Gartmanplantsoen 10 1017 RR, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 553 51 00

Organisatie