Gemma Frisius, een Friese geleerde Dubbellezing

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Twee lezingen op één middag. Jurjen Boersma vertelt over de Mariner-missies naar Mars om foto's te maken. Vervolgens vertelt Henk Nieuwenhuis over de middeleeuwse wetenschapper Gemma Frisius.

Mariners naar Mars

Tegenwoordig zijn er prachtige foto’s van de planeet Mars, zowel vanuit een baan eromheen als vanaf het Marsoppervlak. Vooral de foto’s van de Mars Reconnaissance Orbiter die sinds 2006 in een baan om de planeet draait maakt indrukwekkende opnames en sinds 2003 maakt de Europese Mars Express ook kleurenopnames. Hoe is het allemaal begonnen?

In 1965 passeerde de Mariner 4 Mars voor het eerst en maakte de eerste nogal wazige foto’s. Daar bleef het niet bij want in 1969 passeerden de Mariners 6 en 7 de planeet en maakten al foto’s met een hogere resolutie. Voor langdurig onderzoek is het echter nodig om een sonde in een baan om die planeet te brengen. Dit geschiedde met de Mariner 9 in 1971. Dat deze satellieten hun stempel hebben gedrukt op het onderzoek naar Mars blijkt wel uit het feit dat de beroemde Vallis Marineris (Mariner-vallei) naar de Mariner 9 is genoemd.

Jurjen Boersma is al jaren secretaris van Gemma Frisius en vertelt alles over de Mariner-missies.

Gemma Frisius, een Friese geleerde

Gemma Frisius werd geboren in Dokkum en leefde van 1508 tot 1555. Op jonge leeftijd bleek hij al zeer begaafd te zijn. Hij studeerde geneeskunde en wiskunde aan de universiteit van Leuven en werd daar in 1541 hoogleraar. Frisius gaf les aan onder andere Mercator en Karel V en publiceerde belangrijke werken over astronomie en geografie. Ook maakte hij zelf meetinstrumenten en verbeterde bestaande instrumenten.

Frisius deed veel waarnemingen aan planeten en sterren en beschreef door hemzelf gedane observaties van zons- en maansverduisteringen. De oudste in Nederland bekende aard- en hemelglobe zijn van zijn hand. Tevens was hij de bedenker van de methode om op zee de geografische lengte te meten. Een universeel geleerde dus, de grootste die Friesland heeft voortgebracht.

Henk Nieuwenhuis was conservator van het Eise Eisinga Planetarium. Er is een planetoïde naar hem genoemd en hij is al jarenlang lid van Gemma Frisius. In deze lezing bespreekt hij meerdere zaken met betrekking tot de geleerde Gemma Frisius, geïllustreerd met beeldmateriaal.

Prijs

Regulier € 6,-
Leden Gemma Frisius Gratis

Datum

zaterdag 28 oktober 2017 vanaf 14:00

Prijs

€ 6,00

Locatie

Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum Menno van Coehoornweg 9 9251LV, Burgum Nederland

Organisatie