Gala van de Wetenschap 2018 Gala

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
‘Weten wat we nog niet weten’, is het thema van het Gala van de Wetenschap 2018. Tijdens een avondvullend programma leggen wetenschappers uit wat ze weten, wat ze niet weten, en welke vragen ze komende jaren gaan beantwoorden.

Beweging helpt om schade door dementie te beperken, maar hoe zit dat precies? En helpt bewegen ook bij andere ziektes? Minder uitstoot van broeikasgassen betekent minder smeltwater op Antarctica, maar hoeveel uitstootvermindering is nodig om het smelten helemaal te stoppen? En helpt dat ook tegen de opwarming van zeewater?

Antwoorden roepen vragen op en mensen zijn nieuwsgierige wezens. Dankzij die combinatie blijft wetenschap zich ontwikkelen. We blijven zoeken naar antwoorden, lossen mysteries op en zijn gefascineerd door wat we nog niet weten.

Over de sprekers

Sanne Deurloo is hoofdredacteur van NEMO Kennislink, de populairwetenschappelijke website voor volwassenen; onderdeel van NEMO, verder bekend van onder andere het Science Museum in Amsterdam.

Sanne meent dat ’echt nieuws’ vooral uit de wetenschap en de kunst komt, waar dingen werkelijk voor het eerst worden uitgevonden en bedacht. Ze vindt het fijn dat ze als wetenschapsjournalist overal vragen over mag stellen. Sanne studeerde ooit scheikunde, maar richt zich graag op de volle breedte van de wetenschap.

John van der Oost is Microbioloog en hoogleraar John van der Oost (Wageningen University & Research). Hij stond aan de wieg van de CRISPR-revolutie. Hij was de eerste die de werking van het CRISPR/Cas-afweersysteem ophelderde in bacteriën. Daarmee was hij ook de eerste die CRISPR/Cas inzette om DNA-bewerking toe te passen. Later ontwikkelden anderen een versie van CRISPR/Cas waarmee ook in menselijke cellen supersnel en secuur DNA-volgordes kunnen worden aangepast. Dat schept enorme mogelijkheden voor het genezen van genetische ziekten, en voor biotechnologische toepassingen.

Martha Meerman is lector aan de Hogeschool van Amsterdam. Haar werk beweegt zich op het snijvlak van maatschappij en organisatie. In tegenstelling tot de meer gangbare instrumentele benadering van HRM kijkt zij meer vanuit een humanistisch en levensloop perspectief naar mensen op de arbeidsmarkt. Onder welke voorwaarden kunnen mensen hun kennis en kunde optimaal en duurzaam inzetten en zo een bijdrage leveren aan de samenleving? Is de overkoepelende en centrale vraag in haar onderzoek.

Lieven Scheire brak in 2003 door met zijn comedygezelschap Neveneffecten, waarmee hij het Groninger Studenten Cabaret Festival won. Verschillende komische programma’s op tv volgden. Daar brak hij wel zijn studie natuurkunde voor af – met het einde in zicht. Een gemis, wellicht, maar inmiddels heeft Scheire zich ontwikkeld tot wetenschapspopularisator en laat zien dat je helemaal geen diploma nodig hebt om inzicht te krijgen in lastige wetenschap.

Ewine van Dishoeck won onlangs de Kavli Prijs voor Sterrenkunde: de ‘Nobelprijs’ voor dit vakgebied. Zeker niet onverdiend, want Van Dishoeck deed baanbrekend onderzoek in bijvoorbeeld de speurtocht naar water in de ruimte. Die speurtocht raakt aan de vraag of er leven is buiten de aarde, een vraag die blijft fascineren.

Bettina Sorger promoveerde na haar studie psychologie aan de Universiteit van Keulen aan de Universiteit Maastricht. Tijdens haar promotie probeerde Sorger een Brain-Computer-Interface (BCI) te ontwikkelen op basis van fMRI. Daarvoor was ze in Maastricht helemaal op haar plaats: de universiteit beschikt er over scanners met een extra zwaar magneetveld, de 7 en 9.4 Tesla scanners. Daarmee kunnen onderzoekers met een precisie van minder dan een millimeter naar de activiteit in de hersenen kijken. Een BCI maakt communiceren weer mogelijk voor patiënten die compleet verlamd zijn.

Erik Scherder is als hoogleraar neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar leidt hij het onderzoeksprogramma over neurodegeneratieve ziektes. Dit onderzoek kijkt naar de relatie tussen gedrag en iets anders, bijvoorbeeld lichamelijke (in)activiteit bij mensen met en zonder dementie, hersenletsel ten gevolge van sport en pijn bij mensen met een cognitieve stoornis.

Peter Kuipers Munneke studeerde natuurkunde aan de universiteit van Groningen. Daar ontdekte hij zijn passie voor klimaatwetenschappen, en dan in het bijzonder voor de polen. In 2009 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op het weerkaatsingsvermogen van sneeuw en ijs. Nu werkt hij als postdoctoraal onderzoeker bij het Institute for Marine and Atmospheric Research (IMAU) aan de Universiteit van Utrecht, waar hij onderzoekt hoe veranderingen in de atmosfeer invloed hebben op de ijskappen op Antarctica en Groenland.

Eveline Crone is hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op de hersenontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen. De ontwikkeling van het brein probeert ze te koppelen aan gedrag en cognitie. Daarbij kijkt ze bijvoorbeeld naar hoe veranderingen van hersenfuncties het maken van lastige beslissingen beïnvloeden.

Robbert Dijkgraaf stopte na zijn kandidaatsexamen met zijn studie natuurkunde; het was hem te weinig uitdagend. Gelukkig hervatte hij de studie een paar jaar later alsnog en promoveerde vervolgens onder de latere Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft.

Als columnist schrijft Dijkgraaf voor een breed publiek over o.a. wetenschap en kunst. Verder geeft hij jaarlijks een live tv-college over Einstein, de oerknal, het oneindige, licht en dergelijken. Ook is hij initiatiefnemer van proefjes.nl, een website voor kinderen vanaf acht jaar. Op het Gala van de Wetenschap 2018 reikt Dijkgraaf de naar hem vernoemde essayprijs voor de zevende keer uit.

Louise Elffers is lector Beroepsonderwijs aan de Hogeschool van Amsterdam en universitair docent Onderwijswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek is gericht op de inrichting van onderwijs(stelsels) en de invloed van die inrichting op schoolloopbanen van leerlingen met verschillende onderwijs- en thuisachtergronden. Zij houdt zich in het bijzonder bezig met schoolloopbanen van leerlingen in de beroepskolom vmbo-mbo-hbo en met vraagstukken rond kansengelijkheid in het onderwijs. Daarbij heeft het groeiend gebruik van schaduwonderwijs haar bijzondere interesse.

Martijn Kleppe is sinds maart van dit jaar Hoofd Onderzoek bij de Koninklijke Bibliotheek (KB). Met zijn team werkt hij onder meer aan nieuwe manieren om de gigantische digitale collecties van de KB nog beter doorzoekbaar te maken voor onderzoekers. De maar liefst 14 miljoen gedigitaliseerde historische kranten bevatten bijvoorbeeld een schatkist aan informatie voor wetenschap en onderzoek én het grote publiek. Maar hoe vind je specifieke foto’s of krantenartikelen over een bepaald onderwerp terwijl het onderwerp zelf niet genoemd wordt? Oplossingen hiervoor ontwikkelt de KB samen met geestes- en computerwetenschappers door technieken toe te passen als automatische tekst- en beeldanalyse.

Jim Jansen is hoofdredacteur van New Scientist en presenteert de avond. Hij bedacht het Gala van de Wetenschap in 2013 toen hij nog hoofdredacteur was van universiteitsblad Folia. Door zijn overgang naar New Scientist in 2014 werd deze titel volledig partner van het Gala. Sinds de eerste editie groeit het Gala: qua niveau van sprekers, aandacht in de pers en bezoekersaantallen. Editie 2016 en 2017 waren weken van te voren uitverkocht en de rek is er wat hem betreft nog niet uit.

Datum

dinsdag 27 november 2018 van 19:30 tot 22:30

Prijs

€ 39,50

Locatie

Leidseplein 26 1017 PT, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)88 700 27 77