Gala van de Wetenschap 2016 Festival

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De wetenschap ontwikkelt zich razendsnel en inspireert altijd weer om nieuwe vragen te stellen. Grote namen uit de Nederlandse academische wereld geven tijdens dit gala inzicht in de opmerkelijke en veelbelovende ontwikkelingen in hun vakgebied.

Hoe kunnen we de natuur en de kosmos beter begrijpen, nu nieuw ontdekte materie de traditionele natuurkunde op z’n kop blijkt te zetten? Hoe ziet de operatiekamer van de toekomst eruit? En wanneer is het mogelijk om met stamcel-kweektechniek voor menselijke leverstamcellen kanker daadwerkelijk te bestrijden? Deze en vele andere vragen komen aan bod op het Gala van de Wetenschap. Tijdens het Gala wordt ook – in het bijzijn van Robbert Dijkgraaf – de winnaar bekendgemaakt van de Robbert Dijkgraaf Essayprijs 2016.

Sprekers

Ron Heeren, universiteitshoogleraar aan de Universiteit Maastricht en mededirecteur van het Maastricht MultiModal Molecular Imaging Instituut (M4I).

Hans Clevers, die zich met baanbrekend onderzoek naar stamcellen vestigde in de top van de wetenschap. Van 2012 tot 2015 was hij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen. Momenteel is hij voor twee dagen in de week verbonden aan het Hubrecht Instituut en is hij honorary professor aan de Central South University in Changsha, Hunan, China.

Erik Verlinde, hoogleraar in de theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Verlinde publiceerde in de nacht van 7 op 8 november een baanbrekende theorie die de moderne kosmologie op zijn grondvesten doet schudden.

Anne Mei The, antropoloog en hoogleraar zorg & dementie aan de UVA.

Rianne Letschert is rector magnificus van de Universiteit van Maastricht en ervaren op het gebied van internationaal en Europees recht.

Vanessa Evers en Spencer, professor of Human Media Interaction aan de Universiteit van Twente en directeur van het DesignLab.

Jim Jansen, de hoofdredacteur van New Scientist en wetenschapsredacteur bij Het Parool, is de moderator.

Rob van Hattem verzorgt namens NEMO Kennislink ook deze editie een intermezzo waarbij de bezoeker spelenderwijs wordt meegenomen in de wondere wereld van de wetenschap.

Tickets

Kaarten voor het Gala van de Wetenschap zijn te koop via de website.

Datum

dinsdag 22 november 2016 vanaf 20:00

Prijs

€ 34,95

Locatie

Leidseplein 26 1017 PT, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 624 23 11