Fusie-energie en zonnebrandstof Open dag

Tijdens deze open dag ontdek je de toekomst van energie. Met de wetenschappers van DIFFER verken je fusie-energie en zonnebrandstof tijdens een bezoek aan laboratoria, een puzzeltocht, live experimenten, workshops en mini-masterclasses.

Wil je meer weten over schone energie? Ga dan naar de open dag van het Nederlandse instituut voor energieonderzoek DIFFER in Eindhoven. Belangstellenden, studenten, onderzoekers, families, kinderen, wetenschappers, kortom iedereen kan gratis binnenlopen voor een gevarieerd en energiek programma dat leuk, leerzaam én verrassend is voor groot en klein, jong en oud.

Programma

Een dag vol activiteiten voor kinderen en volwassenen rondom wetenschappelijk onderzoek naar de toekomst van de energie. Volg een techniekworkshop of doe mee aan de proefjes-puzzeltocht. Bekijk onderzoeksopstellingen die het wereldrecord haalden voor tests met fusiematerialen, doe experimenten, praat met wetenschappers, bekijk de wetenschapsshow met live experimenten, en bewonder hoe ze in de fijnmechanische werkplaats ronde vierkantjes maken. Neem al je zintuigen mee, zodat je volop kunt kijken en luisteren en aan bijna alles kunt voelen.

De zon nabouwen
Bij DIFFER werken ze mee aan het nabouwen van de zon op aarde. De zon? Jazeker. In Zuid-Frankrijk bouwen de VS, Rusland, China, India, Zuid-Korea, Japan en de Europese Unie aan ITER, een machine die energie opwekt op dezelfde manier als de zon. Maar dan tien keer warmer! Hoe dat kan? Ga naar de open dag en ze leggen je het uit.

Licht in een flesje
Stroom uit zonnecellen en windmolens: prachtig. Maar je moet het wel kunnen bewaren. En wat als je geen stroom nodig hebt, maar een andere energiedrager? DIFFER zet duurzame stroom om in schone zonnebrandstof. Door waterstof te maken uit zonlicht en luchtvochtigheid. Of door CO2 te recyclen tot nieuwe brandstof! Meer weten? Bezoek de workshop waterstofsplitsen en vraag de onderzoekers het hemd van het lijf.

Locatie en bereikbaarheid

Het laboratoriumgebouw van DIFFER staat aan de oostkant van de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. De campus bevindt zich in het centrum van de stad, naast het station. Ga bij voorkeur met openbaar vervoer of met de fiets. De campus is per auto bereikbaar via de ingang aan de Insulindelaan.

Meer weten over onderzoek bij DIFFER?

NEMO Kennislink-redacteur Esther Thole ging eerder al backstage bij DIFFER. Lees haar artikel Pulserende plasma’s en atomaire biljartballen.

Weekend van de Wetenschap 2019

Ga op 5 en 6 oktober backstage bij bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten, musea, sterrenwachten en ziekenhuizen om live wetenschap en technologie te beleven. Iedereen van jong tot oud krijgt de unieke kans de wereld van wetenschap en technologie te beleven. Doe mee met unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn!

Datum

zondag 6 oktober 2019 van 11:00 tot 16:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Campus Technische Universiteit Eindhoven De Zaale 20 5612 AJ, Eindhoven Nederland

Contact

+31 (0)40 333 49 99