From hero to zero and back again Lezing door dr. Lieve Van Hoof

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Harmodius en Aristogeiton zijn de geschiedenis ingegaan als ‘de tirannendoders’. Maar net zo snel als hun ster rees, kwam ook de kritiek op. Wat is het verhaal hierachter? Classicus dr. Lieve Van Hoof vertelt het in deze lezing.

Al snel na hun aanslag op de Pisistratiden werden Harmodius en Aristogeiton vereeuwigd in beeld en tekst, en groeiden zij in de eerste helft van de vijfde eeuw uit tot ware cultfiguren. Aan het eind van de vijfde eeuw gaan er echter steeds meer kritische stemmen op, die terecht benadrukken dat Harmodius en Aristogeiton helemaal geen einde stelden aan de tirannie.

Wat gebeurde er dan eigenlijk tijdens de Panathenaea van 514 v.C.? Waarom werden Harmodius en Aristogeiton zo populair? Vanwaar de latere kritiek? En hoe komt het dat zij ondanks die kritiek toch razend populair bleven, van Alexander de Grote over de Romeinen tot en met de Wereldtentoonstelling van 1937?

Deze lezing combineert archeologisch, literair, epigrafisch en numismatisch materiaal in een exploratie van 2500 jaar receptie van Harmodius en Aristogeiton.

Prijs

Deze lezing is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Datum

woensdag 29 november 2017 van 20:00 tot 21:30

Prijs

Gratis

Locatie

Universiteit Antwerpen, Stadscampus, auditorium R-004 Rodestraat 14 2000, Antwerpen België

Contact