Foucault en seksuele vrijheid Filosofen Jeroen Linssen en Marli Huijer

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De Franse filosoof Michel Foucault stelde al dat het ideaal van ongebreidelde seksuele vrijheid nieuwe ketens met zich mee brengt. Leer van filosofen Marli Huijer en Jeroen Linssen hoe dit inzicht nog steeds van toepassing is.

Ben je polyamoreus, homo, hetero of bi? We praten graag en veel over seks. Onze seksuele vrijheid zien we als een groot goed. Deze vrijheid leidt echter ook tot nieuwe keurslijven, #metoo en tot commerciële belangen. De Franse filosoof Michel Foucault stelde al dat het ideaal van ongebreidelde seksuele vrijheid nieuwe ketens met zich mee brengt. Leer van filosofen Marli Huijer en Jeroen Linssen hoe dit inzicht nog steeds van toepassing is

Seksueel verlangen toen en nu Filosoof Jeroen Linssen geeft tekst en uitleg bij dit net-niet voltooide laatste werk van Foucault en legt uit waarom de roep om seksuele vrijheid van de jaren zestig ons net zo goed aan machtsstructuren onderwerpt. Waar seks voorheen iets was wat we gewoon deden, is het nu iets waar we vooral veel over spreken. En hoe meer erover gesproken wordt, hoe makkelijker ons seksuele gedrag kan worden gecontroleerd – welke vormen van begeerte zijn gezond? en welke bestempelen we als ziekelijk? Linssen schetst aan de hand van Foucault een genealogie van ons verlangen en laat zien dat er in het verleden heel anders over seksualiteit en lustbeleving is gedacht.

Seksueel bevrijd? Filosoof Marli Huijer vraagt zich af hoeveel vrijer de seksuele revolutie ons gemaakt heeft. Zij werpt nieuw licht op Foucaults Geschiedenis van de seksualiteit en schreef er het pamflet Beminnen (2018) over. Waar we vroeger een gebod hadden tegen seks voor het huwelijk, leiden we nu onder een gebod tot genieten. Bovendien heeft al dat spreken over seksualiteit en seksuele voorkeuren tot nieuwe hokjes geleidt. Deze seksuele identiteiten – homo, hetero, bi etc. – leiden tot nieuwe keurslijven. Hoe te beminnen buiten deze keurslijven? Hoe dragen we zorg voor onze lusten? Volgens Huijer moeten we ons niet zozeer de vraag stellen wie we zijn, maar hoe we ons met anderen zouden willen verbinden. Geschiedenis van de seksualiteit Dit najaar verschijnt een nieuwe Nederlandse vertaling van Michel Foucaults (1926 – 1984) Geschiedenis van de seksualiteit. In dit driedelige werk onderzoekt Foucault de complexe relatie tussen seksualiteit, macht en subjectiviteit. Na afloop van hun lezingen gaan Marli Huijer en Jeroen Linssen in gesprek over de commerciële belangen die gemoeid zijn met seksuele identiteiten – voor iedere voorkeur een passende lijn met speeltjes. Ze staan stil bij de #metoo-discussie van het afgelopen jaar, die de seksuele revolutie in een ander daglicht plaatst en ons dwingt om opnieuw na te denken over de relatie tussen seks en macht.

Over de sprekers

Jeroen Linssen is filosoof en docent Sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit. Hij promoveerde op het werk van Michel Foucault. Marli Huijer is hoogleraar Publieksfilosofie aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In haar onderzoek richt zij zich op de filosofie van mens en cultuur. Tot voor kort was zij de Denker des Vaderlands. Dit voorjaar verscheen van haar boek? Beminnen. Nieuw licht op seksuele vrijheid (2018)

Prijs

Regulier € 5,-
Scholieren en studenten Gratis
Radboud Reflects-abonnees Gratis
Medewerkers en alumni RU Gratis

Aanmelden

Aanmelden is verplicht via de website

Datum

dinsdag 20 november 2018 van 19:30 tot 21:00

Prijs

€ 5,00

Locatie

Collegezalencomplex, RU Mercatorpad 1 6525HS, Nijmegen Nederland

Contact

Organisatie