Feast for the Eyes Tijdelijke tentoonstelling

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Deze tijdelijke tentoonstelling laat de rijke geschiedenis van voedselfotografie zien - niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in commerciële en wetenschappelijke fotografie en fotojournalistiek.

Van de banaliteit van het ontbijt in een wegrestaurant van Stephen Shore tot het symbolische stilleven van Laura Letinsky, van Roger Fentons uitgebreide negentiende-eeuwse uitstallingen van eten tot de kookboeken van de jaren zestig. Feast for the Eyes verkent in een uitgebreide tentoonstelling de belangrijkste figuren en bewegingen binnen de voedselfotografie.

De belangstelling voor zowel voedselfotografie als voedsel als onderwerp is de afgelopen jaren toegenomen. Door foto’s te delen op sociale mediaplatforms zoals Instagram, Snapchat, Facebook en Twitter is fotografie onderdeel geworden van de eetervaring zelf. Foto’s van voedsel gaan zelden slechts over eten, voedsel kan een levensstijl of een natie representeren, maar ook hoop of wanhoop, honger of overdaad.

Drie thema’s

In de tentoonstelling wordt door middel van drie thema’s onderzocht hoe eten wordt verbeeld en wat de betekenis ervan kan zijn. Voor Still Life wordt een van de meest populaire genres uit de schilderkunst als uitgangpunt genomen. De foto’s laten zien hoe de kunstenaars zich hebben laten inspireren door het genre en hoe het in de loop van de tijd is veranderd. Around the Table kijkt naar het ritueel dat plaatsvindt rondom eten. Daarnaast gaat het in deze sectie ook over culturele identiteit die wordt gereflecteerd in eten. Tenslotte laat Playing with your Food zien wat het oplevert als humor, spel en ironie gecombineerd worden met voedsel. Naast de foto’s is er een groot aantal kookboeken te zien. De boeken geven een aanvullende visuele geschiedenis weer en plaatsen de foto’s aan de muur in context.

Openingstijden

Maandag t/m woensdag 10:00 – 18:00 uur
Donderdag en vrijdag 10:00 – 21:00 uur
Zaterdag en zondag 10:00 – 18:00 uur

Prijs

Regulier €11,-
Kinderen t/m 11 jaar Gratis
Studenten €8,-
CJP en scholieren €7,-
Stadspas Gratis
Museumkaart Gratis

Datum

vrijdag 21 december 2018 t/m woensdag 6 maart 2019 van 10:00 tot 18:00

Prijs

€ 11,00

Locatie

Keizersgracht 609 1017DS, Amsterdam Nederland

Contact

+31(0)20 551 65 00

Organisatie