EUREKA! Festival Hét wetenschapsfestival

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Heel Nederland is uitgenodigd om kennis te maken met de wetenschap en te ervaren hoe relevant, interessant en veelzijdig de wetenschap is. EUREKA! is hét festival waar de antwoorden op de vragen van bijna 12.000 Nederlanders tot leven komen.

Op het EUREKA! Festival zal de wetenschap gevierd worden. Tijdens dit veelzijdige en inspirerende festival ervaar je hoe wetenschap de maatschappij, technologie, economie en ons leven verrijkt. Kijk honderd jaar terug toen Einstein zijn relativiteitstheorie introduceerde. En kijk naar de toekomst met de Nationale Wetenschapsagenda: waar gaan wetenschappers in Nederland zich de komende jaren op richten?

Nationale Wetenschapsagenda Het festival vormt de publieke presentatie van de Nationale Wetenschapsagenda. Deze agenda is mede tot stand gekomen dankzij de waardevolle inbreng van vele individuen en organisaties in Nederland. Iedereen die dat wilde kon in het voorjaar van 2015 vragen aan de wetenschap insturen. Van die mogelijkheid is massaal gebruik gemaakt. Er zijn bijna 12.000 vragen ingediend, die het fundament van de Nationale Wetenschapsagenda vormen. De grote belangstelling voor de agenda laat zien hoezeer wetenschap in Nederland leeft.

Programma

Onderstaande is een selectie uit het programma. Kijk voor het volledige programma op de website van het EUREKA! Festival.

Première film Nationale Wetenschapsagenda Locatie: Ketelhuis Wat is de waarheid? Is niet uit te sluiten dat we in een parallel universum leven? Stellen we eigenlijk nog wel de juiste vragen? Er zijn begin 2015 zo’n 12.000 vragen ingestuurd voor de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). In een film van Inge Meijer komen in huiskamercolleges een aantal vragenstellers in contact met wetenschappers.

The Mutual Wave Machine Locatie: Transformatorhuis Als je het gevoel hebt met iemand op dezelfde golflengte te zitten, geldt dat dan ook voor je hersengolven? Om dat te onderzoeken, is de interactieve neurofeedback-installatie de Mutual Wave Machine ontwikkeld. Stap samen in de capsule, focus en synchroniseer!

Oleg Borodin via EUREKA! Festival

Robotvoetbal, team Tech United Locatie: Gashouder Kom kijken naar robots die geheel autonoom een potje voetbal spelen en Van der Tandwiel of Arjen Robot heten. Vorig jaar zomer won de TU Eindhoven de RoboCub op het WK robotvoetbal in Brazilië. Winnen is niet het hoofddoel, dat is de ontwikkeling van robottechniek.

Henkjan Honing over Headbangende zeeleeuwen en dansende kaketoes Locatie: Westergastheater Professor Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie aan de Universiteit van Amsterdam, over de muzikaliteit van dieren.

Tem je angsten met computerspel Mindlight Locatie: Werkkamer Ga op ontdekkingstocht door een donker, spookachtig huis in het computerspel Mindlight, maar probeer ontspannen te blijven! Mindlight helpt kinderen om te gaan met spannende situaties met behulp van hun eigen hersengolven.

Prijs

Regulier €15,-
Kinderen tot 12 jaar €7,50

Tickets

Kaarten voor het EUREKA! Festival zijn te koop via de website.

Datum

zondag 29 november 2015 van 10:00 tot 19:00

Organisatie