Energie van morgen Bezoek de Jouw Energie van Morgen truck

Voor families
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wat is jouw energie in 2030? Hoe verwarm jij je huis in 2040? Rijden er nog auto’s in 2050? Het antwoord op deze vragen is helemaal niet vanzelfsprekend! De toekomstige energievoorziening is een belangrijke uitdaging voor jullie.

LET OP! Vanwege de 4 mijl van Groningen, vindt deze activiteit vindt niet plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober, maar één week later. Deze activiteit is onderdeel van Zpannend Zernike .

Je kunt zelf aan de slag met het maken van energie. Een led-lampje, een mysterieus plaatje, even solderen en klaar is kees: je eigen lampje zonder batterij!

Als je in het metalen plaatje knijpt, gaat het lampje branden. Zonder batterij of aandrijfveer. Heb je een idee hoe dat kan? Het is jouw knijpkracht die de energie opwekt! In het metalen plaatje zitten piepkleine en bijzondere kristallen die je met het blote oog niet ziet. Het zijn piëzokristalletjes die elektriciteit geven als je erop drukt. Je kent ze eigenlijk al lang. Ze zitten in aanstekers voor het gasfornuis of in een wenskaart die, als je hem opent, muziek afspeelt. Als je maar hard genoeg drukt verschuiven deze deeltjes ten opzichte van elkaar. Dat geeft een klein stroompje dat je kunt aftappen. Bouw je eigen lampje in de Jouw Energie van Morgen truck.

Photo detail
Jouw Energie van Morgen truck

Zpannend Zernike

Deze activiteit is onderdeel van Zpannnend Zernike. Vanwege de 4 mijl van Groningen, vindt Zpannend Zernike dit jaar niet plaats in het Weekend van de Wetenschap, maar één week later op 14 en 15 oktober. Tijdens Zpannnend Zernike kun je op allerlei plekken in Groningen backstage in de wereld van wetenschap en technologie.

Op zaterdag kan dat in het Academiegebouw (van Memory tot Zernike), bij ERIBA/UMCG, bij de Jonge Onderzoekers (Kijk! Doe! Ontdek!), het Universiteitsmuseum (van Proeflab tot Zeer Zpannende Zpeurtocht) en De Truck. Op zondag kan dat bij KVI-Cart, Hanzehogeschool, het Kapteyn Instituut, SRON, EnTranCe, de EnergyBarn, Bernoulliborg (Science LinX) en De Truck.

Weekend van de Wetenschap 2017

Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Op 7 en 8 oktober openen diverse organisaties hun deuren – bedrijven, instituten, onderzoeksinstellingen, universiteiten, musea en sterrenwachten – om bezoekers van jong tot oud de unieke kans te geven een stap te zetten in de wereld van wetenschap en technologie. Zij organiseren unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Ga backstage in de wereld van wetenschap en technologie!

Datum

zondag 15 oktober 2017 van 12:00 tot 17:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

KVI - CART Zernikelaan 25 9747AA, Groningen

Contact