Een nieuwe wereldorde? BRICS en internationale machtspolitiek

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Vanaf april 2014 organiseren SPUI25 en uitgeverij Amsterdam University Press de maandelijkse debatreeks ‘Elementaire Deeltjes’. Iedere aflevering draait om een titel uit de gelijknamige boekenserie. Ditmaal duiken we naar aanleiding van het deeltje _Machtspolitiek_ van Rob de Wijk in de wereld van het wankele internationale machtsevenwicht. Staat de wereldpolitiek op het punt om radicaal te veranderen nu de BRICS-landen sterk in opkomst zijn?
Wikiportret

Negentiende-eeuws gedrag in de eenentwintigste eeuw, zo noemde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de inval van Rusland op de Krim. Legers worden nog steeds gebruikt om gebieden te veroveren. Tot voor kort werd de wereld geconfronteerd met voornamelijk Westerse machtspolitiek. Nu doen ook opkomende landen aan landjepik. Zo kwam China recent met buren in conflict over grondstofrijke zeegebieden.

Daarnaast hebben de vijf BRICS-landen, Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, een ontwikkelingsbank, de New Development Bank (NDB), opgericht die een alternatief moet gaan vormen voor het IMF en de Wereldbank.

Wat voor gevolgen heeft dit voor de mondiale machtsverhoudingen? En is de NDB een concurrent of een aanwinst? Vormt deze economische alliantie een uitdaging voor de geopolitieke status quo en de Amerikaanse hegemonie? Gaat de EU haar best doen om de strategische partnerschappen te versterken met de nieuwe opkomende economische en geopolitieke machten?

Een debat tussen drie experts, naar aanleiding van Rob de Wijks boek in de reeks Elementaire Deeltjes: Machtspolitiek.

Sprekers

Rob de Wijk is hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden en directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Van hem verschenen in Nederland de boeken Supermacht Europa (2005), Doelwit Europa (2008) en Toestanden in de wereld (2008). Hij is momenteel ook voorzitter van de Denktank Nationale Veiligheid en columnist voor dagblad Trouw. Lees op Kennislink over zijn boek Twee voor twaalf (2012) over geopolitiek en grondstoffenschaarste

Juurd Eijsvoogel is correspondent internationale betrekkingen bij NRC Handelsblad.

Fokke Obbema (moderator) is commentator en redacteur buitenland van de Volkskrant. In 2013 publiceerde hij het boek China en Europa. Voorheen was hij onder meer chef van de economieredactie en correspondent in Parijs voor de Volkskrant.

In tijden van grootschalige, snelle en vaak dubieuze informatiestromen is er behoefte aan kennis in duidelijke, betrouwbare vorm. Daarom brengt Amaterdam University Press een serie kennisboeken voor een algemeen publiek uit: ‘Elementaire Deeltjes’. Elke maand presenteren SPUI25 en AUP een debatavond omtrent één Deeltje.

Inschrijven

Voor deze lezing is inschrijven verplicht via de website.

Datum

dinsdag 11 november 2014 van 17:00 tot 18:30

Organisatie