Een nieuwe blik op het zonnestelsel Symposium over het ontstaan van planeten

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De mensheid is al eeuwen bezig om de oorsprong van het zonnestelsel te begrijpen. Tijdens dit symposium geven vier experts antwoord op de vraag: hoe is het zonnestelsel ontstaan?

Is of was er leven buiten de aarde? Tegenwoordig bezoeken geavanceerde satellieten planeten om hun eigenschappen en ontstaansgeschiedenis te onderzoeken, bijvoorbeeld op zoek naar water en andere organische stoffen, die nodig zijn voor leven zoals wij dat op aarde kennen. De planeten in het zonnestelsel zijn fascinerende werelden waar letterlijk buitenaardse omstandigheden heersen.

De ESA lanceerde recentelijk de BepiColombo-missie, die de binnenste planeet Mercurius zal onderzoeken. Begin januari landde de Insight-missie van NASA op Mars onder andere om te speuren naar trillingen van de Marsbodem.

De NASA-missie Juno en de geplande ESA-missie JUICE bestuderen de ontstaansgeschiedenis van het Jupitersysteem en de fascinerende eigenschappen van de waterrijke manen van Jupiter. Dit symposium zal deze missies nader toelichten en ze in de context plaatsen van ons begrip over het ontstaan van het zonnestelsel.

Sprekers

Inge Loes ten Kate is universitair docent planeetwetenschappen en astrobiologie aan de Universiteit Utrecht. Zij geeft een korte introductie over ons zonnestelsel.

Bert Vermeersen is hoogleraar planetaire exploratie, luchtvaart- en ruimtevaarttechniek en civiele techniek en geowetenschappen aan de Technische Universiteit Delft en senior onderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Hij spreekt over de manen van Jupiter en ESA’s JUICE-missie.

Jeroen Tromp, directeur van het Princeton Instituut voor computationele wetenschap en techniek, geeft een kijkje in de eerste inzichten van de InSight-missie van NASA op Mars.

Johannes Benkhoff werkt als wetenschapper mee aan de ESA-missie naar Mercurius, de de BepiColombo-missie. Hij zal enkele mysteries van Mercurius onthullen. Benkhoff spreekt in het Engels.

De avond wordt begeleid door moderator Rens Waters, hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan SRON Nederland Instituut voor Ruimteonderzoek.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

woensdag 26 juni 2019 van 18:00 tot 20:00

Prijs

Gratis

Locatie

Theaterzaal OBA Oosterdok Oosterdokskade 143 1011DL, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 551 07 10