Een dagje in de cel: schimmels! Ruik een schimmelscheet en strijd met schimmels

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Bezoek het Westerdijk Instituut waar bijna 100.000 verschillende schimmels bewaard worden, en ontdek de mooie en lelijke kanten van dit organisme.

Een schimmel is een organisme dat geen plant is en geen dier maar dat ze wel allebei kan opeten. Ruik, proef, bekijk en bestrijd schimmels.

Zonder schimmels zou de wereld er heel anders uitzien. De dode bladeren zouden opgestapeld liggen tot ver boven ons hoofd, we zouden door de dode bomen het bos niet meer kunnen zien. Schimmels zijn superhard nodig, want ze zijn de opruimers van de natuur. En ze doen meer! Ze zorgen voor ons dagelijks brood met een plakje kaas erop en een glaasje wijn erbij. Maar: schimmels kunnen ook gevaarlijk zijn! En hoe pak je ze dan aan?

Bekijk schimmels door de microscoop en zoek uit wie wie is als een echte wetenschapper. Ruik en zie hoe schimmels scheten laten en proef wat schimmels kunnen maken.

En tenslotte: vind uit hoe je nieuwe schimmels ontdekt. Tijdens Weekend van de Wetenschap krijgen 16 mensen die meegedaan hebben met het project wereldfaam een oorkonde met daarop de schimmel die zij als eerste hebben gevonden: een schimmel met hun naam!

Wendy Epping voor Westerdijk instituut

Een dagje in de cel

Het Westerdijk Instituut, het Hubrecht Instituut en Regenerative Medicine Center Utrecht presenteren samen hun Dag van de Wetenschap. Onder de noemer “Een dagje in de cel” laten de drie instituten zien hoe er op hoog wetenschappelijk niveau wordt samengewerkt aan de allerkleinste onderdelen van elk lichaam: de cel.

Bouw een cel, ontrafel je eigen DNA, ervaar hoeveel liter water er door jouw nieren gaat, voel een 3D geprint orgaan en ontdek waarin jij lijkt op een schimmel.

Weekend van de Wetenschap 2018

Ga op 6 en 7 oktober backstage bij bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten, musea, sterrenwachten en ziekenhuizen om live wetenschap en technologie te beleven. Iedereen van jong tot oud krijgt de unieke kans de wereld van wetenschap en technologie te beleven. Doe mee met unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn!

Datum

zondag 7 oktober 2018 van 11:00 tot 16:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Westerdijk instituut Uppsalalaan 8 3584 CT, Utrecht Nederland

Contact

+31 (0)6 83 11 79 95