Dwingeloo Radiotelescoop is 60 jaar Demonstraties en uitleg over radioastronomie

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Luisteren naar de sterrenhemel? Sterren zijn niet alleen te zien, maar ook te horen! Dat kun je doen bij de radiotelescoop van Dwingeloo.

Wil je weten hoe een pulsar klinkt? Pulsars zijn ontplofte sterren. Lees dan hieronder alvast de Sneak Peek bij CAMRAS:

Wie graag meer wil weten over het heelal, kan dat doen door de ruimte in te turen met een telescoop. Maar wist je dat je ook naar het heelal kunt luisteren? Bij CAMRAS in het Drentse Dwingeloo staat een gigantische radiotelescoop. Met een computer kunnen ze de radiogolven uit het heelal omzetten in geluid zodat jij het kunt horen. Hoe klinkt een pulsar, een ontplofte ster, nu eigenlijk? Tijdens het Weekend van de Wetenschap krijg je bij de radiotelescoop een rondleiding en demonstratie om zo meer te weten te komen over het heelal en radioastronomie en kun je proefjes doen.

Hartslag “Een pulsar klinkt net als een hartslag, maar veel nauwkeuriger en regelmatiger dan de hartslag van een mens”, zegt Sigrid Witteveen van CAMRAS. “Het is zelfs nog nauwkeuriger dan een atoomklok en iedere pulsar klinkt weer anders.”

Ronddraaiende pulsar Na het luisteren naar het heelal nog nieuwsgieriger geworden hoe die snel ronddraaiende ontplofte sterren precies werken? Neem dan plaats op een stoel, en laat je ronddraaien. “Dan weet je meteen hoe snel ronddraaiende sterren werken.” Ook zijn er nog andere proefjes te doen, zoals een sterrenkaart maken. “Het is voor kinderen erg leuk om te ontdekken hoe het heelal in elkaar steekt”, zegt Sigrid. “Maar ook voor volwassenen is het interessant. Voordat ik bij CAMRAS vrijwilliger werd, had ik ook nog nooit gehoord hoe een pulsar klinkt. Het is echt heel bijzonder!”

Backstage bij CAMRAS tijdens het Weekend van de Wetenschap

In en om de radiotelescoop vertellen de vrijwilligers van CAMRAS het verhaal van deze zestigjarige radiotelescoop. Waarom komen er radiogolven uit het heelal? Hoe hebben ze dat ontdekt? Wat kan je zien met een radiotelescoop wat je met een gewone sterrenkijker niet kan zien? En waarom staat die radiotelescoop midden in een natuurgebied? En wat hebben astronomen met deze radiotelescoop ontdekt?

In het met de radiotelescoop meedraaiend waarneemhuis demonstreren zij een astronomische waarneming van radiogolven uit het heelal. Het is dus geen traditionele manier van sterren kijken. Kinderen kunnen in het Mullerhuis (de voormalige directeurswoning) bij de radiotelescoop aan verschillende knutselactiviteiten meedoen.

Locatie

De Dwingeloo Radiotelescoop staat in een storingsvrije zone in het Nationaal Park Dwingelderveld bij de ASTRON/JIVE gebouwen aan de Oude Hoogeveensedijk 4 in Dwingeloo. Route en parkeren.

Mobiele telefoons moeten in de storingsvrije zone uitgeschakeld of in vliegtuigstand.

Kosten

Doelgroep Prijs
Volwassene € 2,00
Jeugd t/m 24 jaar € 1,00
Kind t/m 4 jaar Gratis
Donateur Gratis
  • Niet al het knutselmateriaal is gratis.
  • DVD met de film over de recente restauratie van de radiotelescoop kost € 15,00.
Weekend van de Wetenschap 2016

Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Diverse organisaties – bedrijven, instituten, onderzoeksinstellingen, universiteiten, musea en sterrenwachten – openen op 1 en 2 oktober 2016 hun deuren om bezoekers van jong tot oud de unieke kans te geven een stap te zetten in de wereld van wetenschap en technologie. Zij organiseren unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn!

Datum

zondag 2 oktober 2016 van 10:00 tot 17:00
zaterdag 1 oktober 2016 van 10:00 tot 17:00

Prijs

€ 2,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oude Hoogeveensedijk 7991 PD, Dwingeloo Nederland

Organisatie