Meer maatregelen nodig om onder de 1,5 graad opwarming te blijven
Om de opwarming onder de 1,5 graad te houden, moeten er zeer snel zeer forse extra maatregelen genomen worden. Is dat haalbaar? En is het genoeg?
Deze avond zijn er pitches en gaan wetenschappers het gesprek aan over de fundamentele oorzaken van de opwarming van de aarde en het uitsterven van diersoorten. Volgens sommige geologen bevinden we ons in het Antropoceen, het tijdperk waarin de mens de bepalende factor is op de gezondheid van de planeet. Misschien is de mens het probleem, maar kunnen mensen zelf ook de oplossing zijn? Met onder andere Babette Porcelijn (auteur De Verborgen Impact).
Deze lezing is onderdeel van de achtdelige serie Bij de wortel.
Er zijn grenzen aan wat de aarde kan verdragen. Wetenschappers onderscheiden er negen, waarvan er drie ruimschoots zijn overschreden. De aarde warmt te veel op, de stikstof-uitstoot is te hoog en de biodiversiteit nadert een kritiek punt. Vasthouden aan oude systemen en gebruiken vertraagt de omslag naar een duurzame samenleving. Wat maakt het zo moeilijk om de impasse te doorbreken?
In acht lezingen gaat Studium Generale Utrecht i.s.m. het Wereld Natuur Fonds op zoek naar de diepere oorzaken van niet-duurzaam gedrag en naar oplossingen om het aan te pakken.
Om de opwarming onder de 1,5 graad te houden, moeten er zeer snel zeer forse extra maatregelen genomen worden. Is dat haalbaar? En is het genoeg?
Met het opwarmen van het klimaat zullen gewassen als graan, rijst en mais steeds meer te lijden krijgen van insectenplagen. Gebieden als Europa en de Verenigde Staten zullen met meer én hongeriger insecten te maken krijgen.
Het nieuwe Plastic Pact is volgens milieuorganisaties niet streng genoeg. Wat maakt het zo lastig om grote stappen te zetten tegen de plasticproductie?