Dossier plastic Tijdelijke tentoonstelling

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Plastic is een niet te negeren probleem. Het bevat giftige stoffen, is lastig te recyclen en nauwelijks afbreekbaar. Ontdek in deze tijdelijke tentoonstelling wat je kunt doen om de schadelijke effecten van plastic te beperken.

In de jaren ‘50 werd plastic met veel enthousiasme in gebruik genomen. Sindsdien heeft plastic in hoog tempo andere materialen vervangen. Makkelijker te bewerken dan hout en lichter dan glas en metaal, is het functioneel en goedkoop in de productie. Plastic wordt gebruikt voor uiteenlopende dingen als speelgoed, frietbakjes en elpees, maar ook voor medische hulpmiddelen en als hygiënisch verpakkingsmateriaal.

Naast het groeiende aantal toepassingen van plastic, is er de laatste decennia veel aandacht voor de schadelijke effecten. Het wordt gemaakt van aardolie, een fossiele brandstof die ooit op zal raken. Daarnaast bevat plastic soms giftige stoffen, is het lastig te recyclen en nauwelijks afbreekbaar. Wat kunnen we doen om de schadelijke effecten van plastic te beperken? In Out to Sea? en Liquid Mountain wordt deze vraag vanuit verschillende invalshoeken onderzocht.

Out to Sea? De tentoonstelling is een rauwe en broodnodige confrontatie met de realiteit: plastic is een niet te negeren probleem. Aan de hand van het plastic afval dat in de oceanen drijft, worden de maatschappelijke gevolgen onder de aandacht gebracht. Plastic afval vormt een grote bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Elk jaar eindigt meer dan 6,4 miljoen ton kunststof in zee en daarmee uiteindelijk ook in onze voedselketen. Geen plastic meer gebruiken is geen optie. Aan de hand van het motto ‘reduce, reuse, recycle’ worden in de tentoonstelling mogelijke oplossingen onderzocht om de oceanen nu en in de toekomst plasticvrij te krijgen.

Liquid Mountain De natuur wordt kunstmatiger, ingekaderd en beheerst door de mens. Als een groot laboratorium waar de wereld opnieuw wordt geschapen. Dat wat in het laboratorium ontstaat is niet per definitie goed of fout, het menselijk handelen bepaalt de richting. Voor Liquid Mountain laten gastcuratoren Heske ten Cate en Hanne Hagenaars kunstenaars Anna Bak, Paul Beumer, Karin van Dam en Müge Yilmaz reflecteren op de relatie tussen mensen, kunststoffen en de natuur. Deze reflectie toont heel andere uitkomsten dan de wetenschap. Een kunstenaarsoog kijkt anders dan dat van een wetenschapper en zal ook de bezoeker uitdagen om op een andere manier te kijken.

Prijs

Regulier €11,-
Kinderen van 6 t/m 17 jaar €5,50
Kinderen t/m 5 jaar Gratis
Gezinsticket 2 volwassenen + max. 3 kinderen €27,50
CJP, studenten €5,50
Museumkaart Gratis

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag t/m zondag 11:00 – 17:00 uur

Kijk voor de actuele openingstijden op de website.

Datum

donderdag 1 december 2016 t/m vrijdag 17 februari 2017 van 11:00 tot 17:00

Prijs

€ 11,00

Locatie

Kelfkensbos 59 6511 TB, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 360 88 05